V Oděse si za přísných bezpečnostních opatření připomenou loňskou tragédii

Ukrajinská policie posílila bezpečnostní opatření v Oděse na maximum. Přesně před rokem tam při srážkách mezi proruskými a proukrajinskými aktivisty zahynulo 48 lidí. Většina z nich uhořela nebo se udusila v obklíčeném Domě odborů. Rusko z jejich smrti obvinilo ukrajinské nacionalisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Oděsa, Lidé nosí před dům odborů, kde včera umírali lidé, květiny a zapalují svíčky

Ukrajina, Oděsa, Lidé nosí před dům odborů, kde včera umírali lidé, květiny a zapalují svíčky | Zdroj: Reuters

Centrum Oděsy a okolí Domu odborů budou hlídat 4000 místních policistů. Pomáhat jim má tisíc policistů převelených ze 14 ukrajinských regionů.

V ulicích také bude 600 příslušníků Národní gardy a tajné služby SBU a několik set dobrovolníků. Bezpečnostní složky se obávají hlavně teroristických útoků jako pomsty za smrt desítek proruských aktivistů loni v květnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Loňské tragické události v Oděse připomenul Martin Dorazín

Srážky fanoušků fotbalových klubů tam přerostly v pouliční boje mezi zastánci jednotné Ukrajiny, proruskými aktivisty a policií. V hořícím Domě odborů pak našlo smrt téměř 50 lidí.

Napětí v Oděse a konflikty mezi proruským a proukrajinským táborem se stupňovaly od podzimu - od kyjevského Majdanu. Nabíraly na síle s rostoucí hrozbou, že se Oděsa a s ní celý jih Ukrajiny připojí k proruským separatistům z Donbasu.

Roznětkou se 2. května loňského roku stal zápas fotbalových klubů Černomorec a Metallist. V ulicích se objevili bojovně naladění fanoušci, kteří se rozdělili na proruské a protiruské stoupence. K prvním srážkám došlo v centru v okolí Řeckého náměstí a Děribasovské ulice.

„Tady všude byla válka, protože tady nahoře, kde je ten byznys a obchodní centrum, tam stáli proruští aktivisté a stříleli dolů,“ popsal situaci Andrej Ruskich, majitel zdejšího obchodu s elektronikou.

„Stálo tu jejich auto, které pak spálili, a byly tu postavené barikády z nábytku z kaváren. Kolem všeho tady byli mladí chlapi – ukrajinští aktivisté a fotbaloví fanoušci.“

Zastánci Majdanu hnali své protivníky asi 2,5 kilometru od Řeckého náměstí na Kulikovo pole.

Proruští aktivisté se ukryli v budově Domu odborů, který vzápětí začal hořet. Moskva z toho obvinila příslušníky radikální ukrajinské organizace Pravý sektor, ale vyšetřování ani po roce výsledky nepřineslo.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme