EXPO v Miláně během prvního dne navštívilo 200 tisíc lidí

EXPO v italském Miláně ohlásilo za první den 200 tisíc návštěvníků. Zájem měli i o český pavilón, do kterého je láká plastika obří ptačí hlavy s tělem v podobě auta umístěná v bazénu. Dílo Lukáše Rittsteina bude pravděpodobně patřit k nejfotografovanějším objektům na výstavišti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na EXPO 2015 už přicházejí první návštěvníci

Na EXPO 2015 už přicházejí první návštěvníci | Foto: Jaroslav Skalický

Český pavilon inauguroval houslista Jaroslav Svěcený.

„Hrál jsem tu s obrovským nadšením, protože jsem si mohl zahrát na milánské housle z 18. století a přímo v Miláně, odkud pocházejí. Houslařské rody, které odsud jsou, patří k naprosté špičce,“ řekl.

„Pavilony mě fascinují, že opravdu ukazují rozdílnost, rozličnost, pestrost. Je to něco, co je potřeba navzájem obdivovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Co říkají na český pavilon, se prvních návštěvníků ptal Jaroslav Skalický

Jaroslav Svěcený zahrál i na mramorové housle, které se pak staly součástí české expozice. Za dva týdny - při českém národním dnu - budou ale předány městu Milánu jako dar od republiky.

V českém pavilonu návštěvníci po otevření obdivovali například Laboratoř ticha, ve které roste typický český les. Propojit živou přírodu s audiovizuální technikou považovala za originální myšlenku třeba trojice mladých Mexičanů.

Portugalku Filipu zase zaujala vodní plocha před pavilonem.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme