Parta nadšenců zpřístupní v Jílovém u Prahy štolu, kde se těžilo zlato

3. květen 2015

Přilba, baterka, holínky a oblečení, které můžete umazat - takto vybavení pak můžete vstoupit do štoly Václav v Jílovém u Prahy. Koupila jí parta nadšenců, odstranila závaly a postupně jí zpřístupňuje veřejnosti.

„Štola je asi 150 let stará. Posledních 50 let byla po ukončení těžby zlata v roce 1968 zavalená,“ říká Vladimír Pravda, jeden z nadšenců, kteří se o štolu starají. Podle jeho slov je tahle štola výjimečná tím, že je v ní kombinace jak středověkých důlních děl tak i děl, které vznikly po 2.světové válce. „Je tady poměrně velká část trasy s kolejemi, je tam i poměrně dost bývalých strojních zařízení včetně kompletní čerpací stanice,“ dodává Pravda.

„V současné době se nacházíme zhruba 75 metrů pod terénem. Dobývací práce ale šly až 40 metrů pod úroveň téhle štoly,“ potvrdil při natáčení redaktorce Českého rozhlasu Vladimír Pravda. Na jednom místě je do skály vytesáno datum 8.2.1863. „Až sem se tehdy havíři dokopali. Je to zhruba 420 metrů od portálu štoly. Do téhle úrovně to plánujeme během letošního roku postupně zpřístupnit, pak chceme pokračovat dál, “ dodal. Zároveň ale ujistil, že to té doby by měly být ve štole vyrobené pro návštěvníky můstky, po kterých by se zpřístupněným úsekem dalo projít jak se říká „suchou nohou“.

autor: haj
Spustit audio