Čínská chuť po víně neustále roste. V nejlidnatější zemi světa mají víc vinic než ve Francii

V Číně už mají víc vinic než ve Francii, oznámila mezinárodní Organizace pro révu a víno sídlící v Paříži. Obliba a spotřeba vína v nejlidnatější zemi světa stále roste. Jen v loňském roce Číňané vypili přes 2 miliardy lahví vína dovezeného i z domácích vinic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno

Víno | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Historie naší společnosti není sice dlouhá, ale tato oblast je pro pěstování vína vůbec nejlepší v celé Číně. Jsou zde velké teplotní rozdíly v období mezi půlnocí a polednem, což je velmi dobré stejně jako zdejší sucho a horko," ukazuje mi hlavní sklepmistr vinařství Chan-sen ležícího v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko.

Právě tady se prý pěstuje nejlepší vinné hrozny v celé Číně, problémem ale je, že tato oblast také patří k nejznečištěnějším. Pro zdejší producenty to ale nepředstavuje takový problém, všichni se totiž ohánějí razítkem potvrzujícím jedinečnou kvalitu hlavně červeného moku.

V každém případě alespoň na domácím trhu se nemusí obávat o nedostatek zájmu. Obliba vína v ČLR totiž trhá všechny dosavadní rekordy, i proto se vloni vinice opět rozšířily a v současnosti už vinná réva roste na 800 tisících hektarech, což je o osm tisíc hektarů více, než má Francie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína je druhou zemí na světě s největší rozlohou vinic. O rozkvětu vinného průmyslu v Číně natáčel Robert Mikoláš

Čína se tak co se rozlohy vinic týče, dostala na druhé místo ve světě, za stále vedoucí Španělsko.

„Když u nás utratíte nejméně 50 tisíc juanů, můžete za to dostat desetiprocentní slevu. Při nákupu za 100 tisíc patnáctiprocentní a 150 tisíc dvacetiprocentní slevu,“ potvrzuje velký zájem o víno zaměstnankyně dalšího oblíbeného vinařství v Číně, které patří rodinné firmě Svarowski, tedy společnosti spojované spíše s výrobou šperků.

Nachází se pro změnu v provincii Che-pej, v krajině nazývané „čínské Bordeaux". Firma investovala do vybudování vinařství 30 milionů dolarů, navíc jako jediná v Asii vyrábí i dřevěné dubové sudy na víno, které je údajně unikátní ještě z jednoho důvodu:

„Víno zraje v sudech a k tomu mu hraje hudba. Dodává to na kvalitě a nasává do sebe to nejlepší z rakouské klasické hudby,“ říká mi paní Jü-wej.

V rozlehlých cihlových sklepích jsou tak stovky sudů jedinými posluchači skladeb od Strausse, Vivaldiho, Mozarta či Chačaturjana.

Ať už se tento nápad může zdát jakkoliv bláznivý, pravdou zůstává, že Číňané jsou v současnosti už čtvrtými největšími konzumenty červeného vína na světě. V zahraničních obchodech se tak stále častěji setkáte i se stolními víny s nápisem Made in China.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme