Na jihu Thajska se našly hroby třiceti lidí. Zřejmě jde o oběti pašeráků

Policie v Thajsku objevila na jihu země hroby obětí obchodu s lidmi. Mrtvých jsou desítky, podařilo se najít ale i tři přeživší. První ostatky lidí našla už v pátek na jihu Thajska nedaleko hranic s Barmou. Pátrání stále pokračuje a podle některých informací by v džungli mohlo být pohřbených až 40 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté a dobrovolníci vynášejí z masových hrobů těla obětí

Policisté a dobrovolníci vynášejí z masových hrobů těla obětí | Zdroj: Reuters

Zatím není známo, jak lidé zemřeli. „Někteří mají vážná poranění. Musíme ale posbírat všechny důkazy a poznatky z prvních ohledání. U jiných těl jsme totiž žádné rány nenašli," přiblížil policejní náčelník Jarumporn Suramanee.

Podle prvních zpráv je možné, že vyhladověli nebo podlehli nemocem. Pravděpodobně se však stali oběťmi obchodníků s lidmi.

Thajsko je označované za tranzitní zemi pro převádění muslimského etnika Rohingyů z Barmy do Malajsie. Pašeráci ale své oběti často drží v táborech, dokud nedostanou výkupné od jejich rodin.

Policisté a dobrovolníci vynášejí z masových hrobů těla obětí | Foto: Reuters

Nedaleko hrobů se našly také dvě děti, které úřady převezli ihned do nemocnice. Tam je i starší muž, kterého našli o den dříve. Pašeráci ho zřejmě nechali na pospas džungli, když se přemisťovali z jednoho tábora do druhého, protože byl nemocný.

Thajská policie se o hrobech prý dozvěděla díky tipu od jednoho podezřelého. Podle vyšetřovatelů je nedaleko hrobů ještě další tábor, po kterém teď pátrají.

Dále se budou snažit identifikovat oběti, což ale může nějakou dobu trvat, protože jejich příbuzní musí přijet z Barmy nebo Bangladéše.

Organizace Human Rights Watch ale požaduje nezávislé vyšetřování s účastí OSN. Do obchodu s lidmi jsou zřejmě zapojení i příslušníci thajských ozbrojených složek a úředníci. Pozornost se k celému problému obrátila na začátku ledna, kdy se na jihu Thajska našly stovky mrtvých Rohingyů.

Policisté a dobrovolníci vynášejí z masových hrobů těla obětí | Foto: Reuters

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme