Plzní projel Convoy of Liberty. I s 35 účastníky osvobození z roku 1945

Plzeň už třetím dnem slaví jubilejní 70. výročí konce druhé světové války. Západočeskou metropolí dnes v rámci přehlídky Convoy of Liberty projela dlouhá kolona historických džípů a dalších amerických armádních vozidel. Nad hlavami tisíců přihlížejících pak přelétly armádní letouny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Convoy of Liberty

Convoy of Liberty | Foto: ČRo Plzeň

„V 11 hodin a 20 minut přeletí nad Klatovskou třídou letadla, a to gripeny s obrovským překvapením,“ sliboval podplukovník Slavomír Tomčák. Z překvapení se nakonec vyklubal armádní airbus.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Plzni vrcholí Slavnosti svobody. Městem projíždí Convoy of Liberty. Vše sleduje reportér Ľubomír Smatana

Do kolony se letos zařadilo na 350 kusů historické i současné vojenské techniky. Zamířily přes Klatovskou třídu na náměstí Republiky.

Ve vozech sedělo i 35 Američanů, kteří v roce 1945 Plzeň osvobozovali. Kromě válečných veteránů se přehlídky zúčastnil také vnuk generála Pattona, George Patton Waters.

Přehlídka Convoy of Liberty trvala zhruba hodinu | Foto: ČTK

Přehlídka Convoy of Liberty trvala déle než hodinu a vyžádala si řadu dopravních omezení. Klatovská třída byla uzavřená, průjezd městem z Prahy na Rozvadov ale zůstal zachován.

Na kolonu amerických armádních vozidel se přišly podívat tisíce lidí | Foto: ČTK

Plzeňské Slavnosti svobody zakončí 6. května vzpomínkový akt u památníku Díky, Ameriko a závěrečnou tečkou bude unikátní koncert nazvaný Světlo porozumění. Západočeskou metropoli osvobodila od nacistických okupantů právě americká armáda. Replika jejího tábora je v Plzni stále k vidění.

Přehlídka Convoy of Liberty na náměstí Republiky v Plzni | Foto: ČTK

Ľubomír Smatana, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme