Italové objevují české speciality. Na EXPO je zájem hlavně o utopence

Italové si oblíbili české utopence. O špekáčky v octovém nálevu je v restauraci v českém pavilonu na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně obrovský zájem. Hosté si ale pochutnávají také na zavináčích a dalších specialitách české kuchyně, které jim připravují šéfkuchaři významných hotelů a restaurací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utopenci (ilustr. obr.)

Utopenci (ilustr. obr.) | Foto: Karel Jakubec

Filippa z Turína si chtěla návštěvou české restaurace oživit vzpomínky na Prahu.

Z nabídky ji zaujal špekáček položený na listu salátu, obložený cibulkou a papričkou. Nakonec ocenila nakyslou chuť i to, že ji pokrm příjemně osvěžil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Italové si oblíbili české utopence. O špekáčky v octovém nálevu je v českém pavilonu na světové výstavě EXPO 2015 obrovský zájem

Také Stefano z Milána viděl utopence poprvé v životě. Připomněly mu prý německé buřty a příjemně ho překvapila mnohost chutí.

Nevídaný zájem o utopence potvrzuje i šéf české restaurace na EXPO Bohumil Bochňák: „Za jeden den jsme prodali množství, které jsme měli připraveno zhruba na pět nebo šest dní."

V italské kuchyni prý nikomu nic nepřipomínají. "To je na utopencích geniální. Je to skutečně pravá česká specialita,“ tvrdí Bochňák.

„Italové, kteří byli v České republice, pravděpodobně jdou za zcela konkrétními pokrmy. Ale je mnoho Italů, kteří neznají českou kuchyni, takže ti si pak vybírají podle doporučení našich šéfkuchařů,“ dodává šéf restaurace.

V nabídce jsou také bramboráky, vepřo knedlo zelo, smažený sýr, svíčková nebo zvěřina. Chybět nemůže ani české pivo – Italové většinou upřednostňují půllitr místo třetinky.

„Zaujala, a to jsme předpokládali, zvěřinová nabídka. Třeba řízek z bažanta je velmi obdivovaný, protože bažant se v Itálii vyskytuje málo. Zajíc, jelení steaky – z těchto jídel jsou Italové velice překvapeni,“ upozorňuje Bochňák.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme