V autobuse v Praze na Florenci zadrželi policisté běžence s padělanými pasy

Devět uprchlíků ze Somálska zadrželi policisté na pražském nádraží Florenc. Skupina tří žen a šesti mužů s padělanými italskými pasy chtěla odjet jedním z autobusů do západní Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní pas

Cestovní pas | Foto: Benjamin Earwicker, Fotobanka Stock Exchange

K události došlo v sobotu odpoledne. Policisté nejdříve skupinu odvedli na oddělení cizinecké policie v Karlíně, pak byli migranti převezeni do zařízení pro zajištění cizinců ve Středočeském kraji.

„Kde se bude ověřovat jejich totožnost a případná žádost o azyl v rámci států schengenského prostoru. Následně budou pravděpodobně předáni do státu, kde prvotně žádali o azyl,“ uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

„Nutno také zmínit, že jsou všichni podezřelí ze spáchání trestného činu padělání a pozmění veřejné listiny, jelikož se prokazovali padělanými cestovními doklady, za což hrozí trest odnětí svobody až na tři léta,“ doplnil mluvčí.

Podle cizinecké policie nelegálních migrantů odhalených v dálkových autobusech v poslední době přibývá.

„Na konci roku 2014 byla drtivá většina běženců nalezena ve vlacích, zejména na jižní Moravě a v Ústeckém kraji, zatímco trendem těchto dnů jsou záchyty nelegálních migrantů v úkrytu nákladních automobilů, nebo právě dálkových autobusech,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Přes Česko cestují do západní Evropy hlavně nelegální uprchlíci z Kosova, Afghánistánu a Sýrie.

Petra Hosenseidlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme