Oznamovatele korupce má chránit vládní nařízení. Odborníci návrh kritizují

Vláda chce zabránit šikaně takzvaných whistleblowerů, tedy oznamovatelů korupce. Ministerstvo vnitra navrhlo nařízení, které má chránit státní zaměstnance, kteří se rozhodnou upozornit na nekalé praktiky. Protikorupční organizace po ochraně whistleblowerů volají už několik let. Chystaný návrh ale kritizují. Podle nich prý rozhodně nezabrání nepřiměřenému tlaku na lidi, kteří se rozhodli poukázat na úplatkářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na každém úřadě má vzniknout funkce prošetřovatele, jemuž budou zaměstnanci hlásit svá podezření, týkající se korupce

Na každém úřadě má vzniknout funkce prošetřovatele, jemuž budou zaměstnanci hlásit svá podezření, týkající se korupce | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Hledají vyloženě drobnosti, aby na základě těchto drobností mohli zaměstnancům znepříjemnit život,“ popisovali chování svých nadřízených inspektoři České obchodní inspekce, kteří se rozhodli promluvit o možné korupci na brněnské pobočce.

Policii tehdy například řekli, že jejich kolegové falšovali protokoly nebo si brali peníze od vietnamských obchodníků. Od té doby, co na podezření upozornili, prý měli v práci problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda připravila nařízení, které má chránit oznamovatele korupce. Odborníci ale směrnici kritizují. Natáčela o tom reportérka Markéta Chaloupská

Podobných případů je mnohem více. Proto úředníci ministerstva vnitra vypracovali nařízení, které má oznamovatele korupce ochránit.

„Pokud oznamovatel splní předpoklady stanovené nařízením vlády, nebude proti němu možné v souvislosti s podáním oznámení uplatnit žádné personální, kárné či jiné postihy, činěn vůči němu nátlak a nebude moci být jakkoli znevýhodňován,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová.

Z návrhu vyplývá, že oznámení bude přijímat a následně i posuzovat takzvaný prošetřovatel, který bude na každém úřadě. Experti ale předkládanému nařízení vyčítají, že je příliš obecné.

'Nařízení nesplňuje očekávání'

„O ochraně oznamovatele korupce se mluvilo už při přípravě zákona a nakonec se rozhodlo, že problematika bude řešena ne přímo v zákoně, ale v souvisejícím nařízení vlády. To je dnes na stole a bohužel nesplňuje žádné očekávání do něj vkládané,“ uvádí například ředitel Transparency International Radim Bureš.

Stejně tak jsou z návrhu rozpačití experti z neziskové organizace Oživení. Podle nich je základním problémem to, že nařízení sice stanoví zákaz nějakých personálních opatření proti oznamující osobě, už ale nestanoví, jak to má celé probíhat.

„Tedy když se člověk skutečně dostane do situace, že podá oznámení a někdo se mu začne mstít, tak co má dělat, na koho se má obrátit. To znamená, že je to pouze deklaratorní ustanovení, které je podle nás nevymahatelné,“ vysvětluje Lenka Franková z Oživení.

O návrhu budou odborníci z neziskového sektoru jednat s ministerstvem vnitra v příštích týdnech.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme