Žalobu Peroutkovy vnučky kvůli výrokům Zemana bude soud řešit asi až na podzim

O žalobě vnučky spisovatele Ferdinanda Peroutky začne Obvodní soud pro Prahu 1 zřejmě rozhodovat až na podzim. Na stole má totiž téměř sto dalších případů k řešení. Terezie Kaslová žádá veřejnou omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferdinand Peroutka

Ferdinand Peroutka | Foto: Archiv Slávky Peroutkové

Ten o Peroutkovi řekl, že intelektuálně selhal po nástupu nacismu, a označil ho za autora článku s názvem Hitler je gentleman. Takový článek podepsaný Peroutkou ale zatím Hrad nenašel.

„Žaloba padla do senátu, kde jí předchází 92 nevyřízených věcí, které jsou tedy starší a musí přijít na řadu dříve. A především bude žaloba zaslána druhé straně k vyjádření,“ popsala další postup v kauze místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

„A potom až stanoviska, případně nějaká další zjištění budou v rámci přípravy k jednání soudcem dokončena, může být nařízeno jednání. Můj odhad je, že v senátu, který není příliš silně obsazen, by to mohlo ve druhé polovině roku přijít na řadu,“ doplnila Novotná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud by se žalobou Peroutkovy vnučky, která chce od prezidenta Zemana omluvu, mohl zabývat až na podzim. Detaily zjišťovala Petra Benešová

U soudu bude nutné prokázat, jestli článek Hitler je gentleman, jehož autorství přiklepl prezident právě Peroutkovi, opravdu existuje.

A také, jak mohly výroky Miloše Zemana poškodit Peroutkovo jméno a pověst.

„Můj dědeček se nemůže bránit a já si myslím, že si člověk nemá nechat všechno líbit,“ řekla před nedávnem Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Její žaloba míří na stát. Zatím ale není jasné, kdo ho bude zastupovat.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček to nechtěl komentovat. Už dříve ale uvedl, že spor považuje za zásadní: „Takový soudní spor by znamenal, že by soud musel hodnotit období druhé republiky a protektorátu. Znamenalo by to ve své podstatě jakýsi soud nad českými dějinami.“

Ovčáček zmiňovaný článek stále hledá, čas už má ale jen do června. Pokud do té doby text nenajde, prezident Zeman slíbil, že se omluví.

Žalob na ochranu osobnosti přibývá

Lidé ve většině případů žalují stát kvůli tomu, že některá řízení trvají neúměrně dlouho, nebo se domáhají škody například na ministerstvu financí.

„Proti České národní bance a domáhají se toho, aby stát důkladněji prováděl dohled nad trhem s cennými papíry. Protože jsou to všelijací investoři, kteří vložili někam peníze a nedočkali se očekávaných úroků,“ vysvětlila Novotná.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

Žaloby míří také na ministerstvo pro místní rozvoj kvůli stavebním řízením. Podle Novotné poslední dobou přibývá žalob na ochranu osobnosti. Nejčastěji jim čelí politické strany a konkrétní politici.

„Případ, kdy se fyzická osoba domáhá omluvy proti Komunistické straně Čech a Moravy a magistře Martě Semelové za výroky pronesené v televizním pořadu Hyde Park týkající se StB a některých postav v dějinách České republiky,“ přiblížila Novotná.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme