Češky dojíždějící za prací do ciziny mají nárok na mateřskou v ČR

Na mateřskou dovolenou mají v České republice nárok i ženy, které dojížděly za prací do zahraničí. Ministerstvo práce a sociálních věcí se ztotožnilo s názorem ombudsmanky a změnilo doteď používanou praxi. Informuje o tom Česká televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těhotná žena. Ilustrační foto

Těhotná žena. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange, simmbarb

Dříve ženy musely o mateřskou žádat v zemi, kde sice nebydlely, ale pracovaly.

Alena Velecká žije v Brně, za prací ale jezdila na Slovensko. O mateřskou dovolenou si zažádala v Česku.

„Odkazovali mě na ten druhý stát. Česká republika říkala, že v České republice nemám nárok na mateřskou, protože jsem tady nepracovala,“ popsala Velecká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo souhlasí s ombudsmankou. Ženy pracující v zahraničí mají nárok na mateřskou dovolenou v Česku. Téma pro Martina Karlíka

Na Slovensku se zase zdráhali vyplácet mateřskou ženě, která tam nežije. Podle ombudsmanky Anny Šabatové byl ale přístup České správy sociálního zabezpečení špatný.

„Chybná praxe byla ta, že paní, která pracovala na Slovensku, ale bydlela v České republice, spadá podle koordinačního nařízení Evropské unie pod sociální zabezpečení v České republice,“ řekla Šabatová v České televizi.

Za prací dojíždí za hranice České republiky asi 16 600 lidí, kteří se denně nebo alespoň jednou týdně vrací zpátky domů. Mateřskou nebo třeba podporu v nezaměstnanosti tak mají dostávat v Česku, i když pracují v cizině.

„V případě, že o tu práci přijde nebo se dobrovolně rozhodne ukončit pracovní úvazek, přechází do registru úřadu práce v místě svého trvalého bydliště. Sociální dávky žádá v místě bydliště,“ vysvětlil Petr Habáň z ministerstva práce a sociálních věcí.

Nárok na proplacení dávek mají lidé tři roky nazpět.

Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme