Po střetech na protirasistické demonstraci v Tel Avivu zůstaly desítky zraněných

Po nedělních protestech proti policejní brutalitě zůstalo v Izraeli 68 zraněných. S odvoláním na tamní policii o tom informoval deník The Jerusalem Post. Tisíce Izraelců etiopského původu vyšly do centra Tel Avivu, kde demonstrovaly proti jejich údajné diskriminaci ze strany policie a úřadů. Demonstraci a násilnostem předcházela nahrávka obtěžování izraelského vojáka s africkými kořeny dvěma policisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie odvádí mladého Izraelce etiopského původu na demonstraci v Tel Avivu

Policie odvádí mladého Izraelce etiopského původu na demonstraci v Tel Avivu | Zdroj: Reuters

Jedny z největších protestů posledních let se z dálnice mezi Tel Avivem a Jeruzalémem přenesly do centra Tel Avivu.

Demonstranti tam převrátili policejní auto a házeli kameny a lahve na zasahující jednotky. Neúspěšně se také pokoušeli probít do budovy radnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech Izraelců etiopského původu z místa informoval reportér Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Policisté proti nim použili slzný plyn a oslepující granáty, nad městem pak několik hodin kroužily vrtulníky.

Samotný incident, který byl důvodem ke svolání demonstrace, se odehrál minulý týden v oblasti, kterou policisté právě uzavírali kvůli údajné bombové hrozbě. Vše zaznamenala bezpečnostní kamera.

Na záznamu je vidět, že policista vojáka s africkými kořeny, který právě telefonoval, požádal, aby místo opustil. Voják, který byl v uniformě, podle policisty zřejmě nereagoval dostatečně rychle, tak na něj nejdříve slovně a poté i fyzicky zaútočil.

Premiér Benjamin Netanjahu se v reakci na poslední události dnes sešel se zástupci etiopských Židů i s napadeným vojákem Damasem Pakadou. Už po zhlédnutí videa z minulého týdne premiér incident tvrdě odsoudil, stejně jako prezident Rivlin.

Jak Netanjahu řekl, obyvatelé Izraele musí bojovat s rasismem a policie se podle něj také musí změnit. On sám věří, že se situace zlepší.

Frustrace ale mezi Židy etiopského původu zůstává, někteří se dokonce nechali slyšet, že jejich předci měli radši zemřít hlady v Etiopii, než hledat spásu v Izraeli.

Izraelci etiopského původu, kterých v zemi žije více než 135 tisíc, si dlouhodobě stěžují na údajný rasismus i sociální problémy.

Izraelská policie zasahuje proti demonstrantům v Tel Avivu | Foto: Reuters

Robert Mikoláš, mta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme