Ve Vlachově Březí zachránili bývalý pivovar. Vyvezli z něj 300 tun odpadu

4. květen 2015

Výstavy, muzeum a možná i svatební obřady. K tomu všemu by měla sloužit budova bývalého pivovaru ve Vlachově Březí na Prachaticku. V rozsáhlém objektu, jehož dějiny sahají podle památkářů až do 14. století, skončila rekonstrukce.

Oprava nebyla jednoduchá, už před jejím zahájením vyvezla nákladní auta z pivovaru 300 tun odpadu. Nyní by měl mít objekt mnohostranné využití. „Zavázali jsme se, že ho přizpůsobíme pro muzeum i galerii. Kromě toho, že jsme vybudovali veřejná WC a technickou místnost, jsou hlavní dva nádherné klenbové sály,“ popisuje projektant Pavel Kouba.

V sálech se mají konat například výstavy, uvažuje se i o tom, že by pivovar mohl sloužit pro svatební obřady.

Projektant v budově zachoval původní schodiště s dubovými stupnicemi. „Za pomoci archeologa a památkářů jsme se opravdu snažili dostát původnímu vzhledu,“ dodal Pavel Kouba.

Náklady na rekonstrukci byly zhruba 17 milionů korun. „Doufám, že se nám podaří naplnit podmínky pro dotaci z Evropské unie a dostaneme vše, co máme slíbeno,“ uvedl starosta Vlachova Březí Lubomír Dragoun.

První akcí v pivovaru bude příjezd konvoje, který připomene výročí konce 2. světové války. Následovat bude tradiční pouť.

autor: Václav Malina
Spustit audio