Tradiční kolo golfu je příliš dlouhé, tvrdí hráči

4. květen 2015

V hektickém moderním světě zabere jedno typické osmnáctijamkové kolo golfu příliš mnoho času. „Děje se tak na úkor práce či rodiny,“ tvrdí nejnovější průzkum, který si zadal nejvyšší golfový orgán R&A se sídlem ve skotském St Andrews.

O šetření informuje agentura Reuters. Název zastřešující organizace je odvozen od předchozí nejvyšší autority, jíž byl od roku 1735 až do roku 2004 Royal and Ancient Golf Club.

Představitelé R&A oslovili na 56 tisíc hráčů ze 122 zemí světa. Zjišťovali, zda jim vyhovuje hra na 18 jamek, která obvykle zabere tři až čtyři hodiny. Ačkoli na 70 procent respondentů vyjádřilo s trváním hry spokojenost, celých 60 procent by prý bylo raději, kdyby hra zabrala méně času.

K tomuto stanovisku se přikláněli zejména mladí golfisté. Ve věkové skupině od 25 do 44 let si 21 procent myslí, že kdyby jedna hra zabrala hodinu a půl, mohli by na grín podstatně častěji.

Čtěte také

Podle R&A si 19 procent respondentů přálo hru poloviční, tedy na devět jamek. Všichni účastníci šetření v průměru hrají týdně dvě golfová kola, což je řadí mezi velmi aktivní hráče.

Nejvíce, 34 procent hráčů, spatřovalo překážku častějšího hraní v pracovních povinnostech, a na 29 procent respondentů nemohlo na grín kvůli rodině.

„Tento průzkum je pro nás vůbec prvním soustavným zkoumáním důvodů, které brání ve větším rozvoji golfu,“ řekl šéf R&A Duncan Weir.

„Nejvyšší golfový orgán má ale zjevně času dost – další šetření plánuje až v závěru roku, a teprve pak se rozhodne, zda nezmění pravidla,“ končí Reuters.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.