Podpora technických oborů a němčiny, vidí Sobotka recepty, jak víc lákat německé investice

Česko by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mělo víc podporovat středoškolské vzdělávání v technických oborech i výuku němčiny a premiér chce také klást větší důraz na praxi, kterou studenti získávají. Předseda české vlády to řekl při návštěvě Berlína po setkání s německými investory. Německé firmy se podle Sobotky do budoucna obávají o dostatek kvalifikovaných pracovníků v Česku, obecně ale vnímají české investiční prostředí velmi pozitivně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka a německá kancleřka Angela Merkelová

Premiér Bohuslav Sobotka a německá kancleřka Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Střední školy s technickými obory by podle Sobotky měly více spolupracovat s budoucími zaměstnavateli svých studentů.

„Na tom setkání zazněly pozitivní příklady nejenom toho, že si firmy budují vlastní vzdělávací systémy, ale také že více spolupracují se vzdělávacími institucemi státu, a to včetně jazykového vzdělávání. No a důležitým tématem samozřejmě je také otázka podpory vědy a výzkumu. My máme v České republice Technologickou agenturu, Německo má Fraunhoferův institut. Já bych byl velmi rád, kdyby tento institut rozšířil své aktivity v České republice,“ poznamenal Sobotka.

Co se podpory výuky němčiny týká, podle Sobotky je třeba začít už od učitelů.

„Myslím, že je důležité, abychom v rámci našich pedagogických fakult umožnili vzdělávání učitelů, kteří budou připraveni vyučovat němčinu na našich školách. Myslím si, že tahle iniciativa je určitě užitečná, a chceme ji dále propagovat tak, aby školy v rámci té připravenosti zaměstnanců nebo připravenosti žáků a studentů nabízely i němčinu jako další vyučovací jazyk vedle angličtiny, která je samozřejmě klíčová,“ uvedl Sobotka.

Pavel Polák, Tea Turková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme