Armádní vozidlo, které pamatuje válku, je třeba hlavně pořád promazávat

4. květen 2015

Na spanilou jízdu vyráží každý rok členové českobudějovického klubu Veteran Army Vehicles. Se svými armádními vozidly navštěvují místa, která jsou spojena s událostmi sklonku 2. světové války. Na mnoha z nich stojí pomníčky, o něž se stará právě klub milovníků starých vojenských aut.

Jedna ze zastávek spanilé jízdy je v Kaplici u památníků ruských vojáků. „Jsou pochovaní tady, protože asi dvacet metrů odsud býval lazaret, kde zemřeli. Zraněni byli v okolí Kaplice při různých událostech – bojových akcích, ale i dopravní nehodě,“ přibližuje Jan Komenda z Veteran Army Vehicles.

Spanilá jízda klubu Veteran Army Vehicles

I když se členové klubu zastavují hlavně u pomníčků amerických vojáků, nevynechávají ani ty ruské. „Chceme vzdát hold všem, kteří zahynuli při osvobozování. Myslím si, že je třeba se oprostit od emocí současné doby. Tihle ruští vojáci si zaslouží úctu stejně jako Američané. Proto zastavujeme i tady, přestože naše vozy jsou americké,“ dodává Jan Komenda.

V džípu z roku 1943 vyráží na cesty Pavel Kalousek. Vozidlo s originálním štábním dalekohledem získal v Českém Krumlově, kde jej v 50. letech využíval Národní výbor. „Koupil jsem ho, udělal generální opravu a od té doby mi slouží. Veterány je ale potřeba hodně udržovat a hlavně promazávat. Kdo nemaže, nejede,“ směje se.

V koloně byly k vidění také tři vozy značky Dodge. Jeden řídil Pavel Krejčí. „Je to vůz z roku 1943, který jsem sehnal v Belgii. Dodge se mi líbil, protože není tak častý jako džíp a je větší,“ říká.

Spanilá jízda dále mimo jiné vedla do vesnice Zdíky na Krumlovsku. Zde na konci 2. světové války gestapo zastřelilo pět členů posádky amerického bombardéru, který nouzově přistál u Dolního Dvořiště. Poté prý gestapáci oběti ještě okradli a těla pouze zaházeli sněhem.

Dnes ve Zdíkách stojí pomníček. „První impuls na jeho vybudování přišel asi v roce 2006, kdy o to obec požádali dva starší pamětníci. Osadili jsme tu tedy kámen s deskou a od té doby se každý rok koncem dubna koná pietní akt. Účastnili se ho už i zástupci amerického velvyslanectví nebo vojáci,“ připomíná Bořivoj Vojče, bývalý starosta Bujanova, pod nějž Zdíky spadají.

Klub Veteran Army Vehicles má asi 62 členů. Všichni vlastní nejméně jedno vojenské vozidlo. Podle předsedy Milana Průši ale nejde jen o auta. „Patří k tomu ta historie, proto se budeme pořád starat o pomníčky a připomínat události. Myslím si, že to má smysl, nechceme, aby se na to zapomnělo,“ popisuje.

Více si poslechněte v reportáži Zdeňka Zajíčka, který se na spanilou jízdu vydal společně se členy Veteran Army Vehicles.

Spustit audio