Pražské jaro 2015 zahájila Smetanova Má vlast. Poslechněte si záznam celého koncertu.

12. květen 2015

V přímém přenosu z Obecního domu zazněl v úterý večer na úvodním koncertě 70. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro Smetanův cyklus symfonických básní Má vlast, a to v podání hostujícího tělesa: Symfonického orchestru Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku, vedeného dirigentem Thomasem Hengelbrockem.

Z Pražského jara letos Vltava vysílá celkem 11 koncertů v přímém přenosu a šest dalších odvysílá postupně během následujících týdnů ze záznamu.

PROGRAM:
Bedřich Smetana: Má vlast

Přímý přenos zahajovacího koncertu 70. mezinárodního hudebního festivalu ze Smetanovy síně Obecního domu. Hraje Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu Hamburk. Řídí Thomas Hengelbrock.
Pořad uvádí a s hosty Petrem Veberem a Jindřichem Bálkem hovoří Lukáš Hurník.

Program jubilejního 70. ročníku festivalu Pražské jaro nabízí 45 koncertů se širokým dramaturgickým rozpětím - od hostování velkých zahraničních symfonických orchestrů, přes koncerty komorní hudby až po specifické projekty přinášející premiéry nových děl či hudbu starších epoch v autentické interpretaci.

Mimořádné je zastoupení zahraničních symfonických orchestrů v čele s jejich šéfdirigenty - Petrohradská filharmonie s Jurijem Těmirkanovem, NDR Sinfonieorchester Hamburg s Thomasem Hengelbrockem, Royal Liverpool Philharmonic s Vasilijem Petrenkem, Budapest Festival Orchestra s Ivánem Fischerem nebo Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia se Sirem Antoniem Pappanem, kteří se v Praze představí vůbec poprvé. Petrohradská filharmonie přijíždí na dva koncerty s programem sestaveným výhradně z děl Dmitrije Šostakoviče, pozornost festival věnuje rovněž tvorbě Gustava Mahlera a Johannesa Brahmse.

Pražské jaro 2015

Jako vždy si přijdou na své i milovníci poučené interpretace tzv. staré hudby i ctitelé hudby soudobé. Sedmdesáté výročí konce druhé světové války se rovněž výrazně promítne do dramaturgie letošního Pražského jara. Za příklad definitivního překonání stínu minulosti je možné považovat už samotný zahajovací koncert - interpretace erbovního díla festivalu, Smetanovy Mé vlasti, byla symbolicky svěřena Symfonickému orchestru Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku za řízení Thomase Hengelbrocka. V historii to bude teprve popáté, kdy Smetanův cyklus symfonických básní zazní v podání zahraničního orchestru, v podání německého orchestru se tak stane vůbec poprvé.

03383458.jpeg

Německý dirigent a houslista Thomas Hengelbrock je jednou z nejvýraznějších postav ve světě tzv. autentické provozovací praxe staré hudby (v roce 1985 kupříkladu spoluzakládal Freiburger Barockorchester, který zazářil na Pražskémjaru 2014). Jako dirigent asistoval Witoldu Lutoslawskému, Mauricii Kagelovi či Antalu Dorátimu. V letech 2002-2003 působil jako umělecký ředitel vídeňské Volksoper, v roce 2011 pak debutoval na festivalu v Bayreuthu.

NDR Sinfonieorchester Hamburg byl založen v roce 1945. O jeho počáteční úspěchy se významně zasloužil jeho první šéfdirigent Hans Schmidt-Isserstedt. V následujících letech působily u orchestru osobnosti jako John Eliot Gardiner, Christoph Eschenbach či Christoph von Dohnányi. Od roku 2011 stojí vjeho čele Thomas Hengelbrock, pod jehož vedením orchestr nahrál i několik CD, například s hudbou Franze Schuberta, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho či Antonína Dvořáka.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.