Na Českolipsku se začalo s likvidací věže, která sloužila k těžbě uranu

Na Českolipsku začala demolice symbolu těžby uranu a jediné těžební věže v Libereckém kraji. Sedmačtyřicet metrů vysokou ocelovou konstrukci rozebírá v Hamru na Jezeře specializovaná firma. Věž je částečně zamořená radionuklidy, a proto se musí některé části likvidovat v odkališti. Celý areál bývalého hlubinného dolu Hamr I. tak stále hlídají dozimetry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál bývalého hlubinného dolu Hamr I. a těžební věž

Areál bývalého hlubinného dolu Hamr I. a těžební věž | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Jednotlivé části těžební věže budou odřezávány autogenem a snášeny pomocí jeřábu na zem. V momentě, kdy bude zlikvidována konstrukce věže, tak dojde na demolici samotné šachetní budovy,“ popisuje Ludvík Kašpar, náměstek odštěpného závodu společnosti DIAMO.

Části kontaminované radionuklidy přijdou po rozřezání do odkaliště. „To je jediné místo, kam je možno kontaminované materiály uložit. Ty lanovnice, ta kola nahoře, budou použita pro pamětní místo, které vznikne na místě těžební věže."

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Českolipsku se začalo s likvidací věže, která sloužila k těžbě uranu. Na místě natáčel reportér Tomáš Mařas

Šachta jako taková podle Ludvíka Kašpara v areálu bývalého uranového dolu zůstane. „Bude uzavřena ohlubňovým povalem a trvalou zátěží v této oblasti musí být pravidelně, zhruba jednou ročně, kontrolován zásyp, zda nedošlo k jeho poklesu. V případě poklesu musí být dosypán," přibližuje.

Celý areál je pokryt soustavou dozimetrů, které průměrně měří úroveň radionuklidů. Dozimetricky proměřená je i demolovaná těžební věž.

Sundavání vrchní části věže | Foto: Tomáš Mařas

„Samozřejmě je tu objekt, kde je kontrolované pásmo podle vyhlášky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, nicméně z analýzy rizik tam máme takové hodnoty, které v podstatě umožňují normální, běžnou demolici," říká Břetislav Kračmer ze společnosti DIAMO, který dohlíží na demolici celého areálu.

„Z hlediska dozimetrického měření je veškerý materiál, který je uvolňován do životního prostředí, dozimetricky změřen a na základě protokolu je do něj teprve uvolněn. Jak se vozí hromady nebo některé části, jak jsou rozděleny, tak tady po prostoru vidíte cedulky, zdali je to dozimetricky změřeno či nezměřeno," vysvětluje.

Přibližně za pětadvacet minut byla nejvrchnější část těžební věže, poté, co ji dělníci odřízli autogenem, jeřábem snesena dolů na zem.

Změřený šrot | Foto: Tomáš Mařas

Přibližně 47 metrů vysoká ocelová konstrukce těžební věže se bude likvidovat asi týden.

„Takhle potichu bude probíhat demolice té konstrukce, která stojí. Potom, to štípání na zemi bagry a demolice té šachetní budovy už bude hlučnější."

Celý areál by měl být na konci letošního roku bez kontaminovaných materiálů. Většinu z více než 600 milionů, které se do likvidace povrchového areálu dolu Hamr I. investují, se zaplatí z evropských dotací.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme