Chyby fotbalových rozhodčích se množí, jejich šéfka Damková ale mlčí

Stačí jedno falešné fouknutí do píšťalky v klíčovém okamžiku a fotbalové utkání může být rozhodnuto. Sudí mají v bojích o titul, evropské poháry a také o záchranu velkou moc a dost často to také veřejnosti byť třeba nechtěně ukazují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dagmar Damkové přešla z role na hřišti do funkce předsedkyně komise rozhodčích FAČR

Dagmar Damkové přešla z role na hřišti do funkce předsedkyně komise rozhodčích FAČR | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

Někteří hráči i fanoušci pochybují o čistotě nejvyšší domácí soutěže a k atmosféře nedůvěry výrazně přispívá také šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková. Ta se k omylům na veřejnosti prakticky nevyjadřuje a na žádost Radiožurnálu o zhodnocení současné situace ani nereagovala.

Nespokojenou reakci z tribun zažívají rozhodčí často, teď v jarní části nejvyšší fotbalové soutěže ale mnohokrát oprávněně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chyby fotbalových rozhodčích se množí, jejich šéfka Dagmar Damková se k tomu na veřejnosti prakticky nevyjadřuje

Není snad kolo, aby se nediskutovalo o některém sporném okamžiku. A mnohdy v důležitých zápasech. Fanoušci pak začnou přemýšlet, jestli se vůbec vyplatí na fotbal chodit.

„Člověk pak odchází víceméně rozčílený. Připadá mi, že je všechno dopředu přichystaný, může to být někde ‚mázlý‘. Nemá cenu, aby vůbec pískali,“ reagoval jeden z diváků po včerejším utkání Mladé Boleslavi se Spartou, ve kterém výkon rozhodčího Emanuela Marka vypadal hodně nejistě.

Těžký zápas pískal tento sudí, i když o kolo dříve udělal, i podle komise rozhodčích, v ligovém utkání viditelnou chybu, když neodpískal penaltu.

Boleslav spílala po prohře se Spartou sudímu Markovi. Moc jistý nebyl, přiznal Kadlec

Číst článek

Jaký a jestli vůbec nějaký trest Emanuel Marek dostal, se ale stejně jako v dalších případech na veřejnost nedostane. Postup české komise rozhodčích je v tomhle ohledu stejný jako praxe Evropské fotbalové unie UEFA.

Šéf české Fotbalové asociace Miroslav Pelta by ale byl z jednoho důvodu pro změnu.

„Vzhledem k situaci u nás, k nedůvěře, která tady je, si myslím, že by nebylo špatné, kdyby se komise rozhodčích vrátila k praxi a zveřejnila potrestání rozhodčích. Nebudu nikomu nic nařizovat, ale myslím si, že by to vyřešilo napětí mezi médii a naší asociací,“ říkal nedávno Miroslav Pelta.

Boleslavští Jan Kysela, Michal Ďuriš a Jan Bořil se rozčilují na hlavního rozhodčího Emanuela Marka kvůli nařízené penaltě | Foto: ČTK

Transparentnost by pak možná zamezila i spekulacím o tendenčním rozhodování. A frustrovaní hráči pak nepřemýšleli, jestli jsou chyby rozhodčích jen dílem náhody.

„Stačí, když se podíváte, kolik chyb udělali rozhodčí proti nám. To vypovídá o všem. V sedmi nebo osmi zápasech chybovali rozhodčí proti nám,“ přemýšlel nahlas gólman sestupem výrazně ohroženého Hradce Králové Tomáš Koubek.

Zajímavé teď bude sledovat, kdo dostane důvěru pískat zápas ligového jara mezi Spartou a Plzní, který velmi pravděpodobně rozhodně o mistrovském titulu.

Mirko Vasić, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme