Ve Francii schválili nový zákon o tajných službách, část veřejnosti ho kritizuje

Ve Francii bude platit nový zákon o tajných službách. Umožňuje rozsáhlé odposlechy a kontrolu veškeré komunikace francouzských občanů. Normu, kterou přijalo Národní shromáždění jednoznačným poměrem hlasů, kritizuje část veřejnosti. Podle ní zpravodajské služby získávají až příliš mnoho pravomocí bez toho, aby jejich aktivitu někdo kontroloval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští policisté severně od Paříže zapojení do pátrání po pachatelích útoku na Charlie Hebdo

Francouzští policisté severně od Paříže zapojení do pátrání po pachatelích útoku na Charlie Hebdo | Zdroj: Reuters

Tajné služby mohou v případě národních zájmů odposlouchávat francouzské občany aniž by na to potřebovaly povolení, mohou sledovat jejich komunikaci prostřednictvím sms zpráv, internetu či mobilních telefonů.

Činnost tajných služeb bude kontrolovat nově zřízená zvláštní komise, která může podle okolností sledování osob i odmítnout.

Podle premiéra je ve Francii na dva tisíce osob napojených na různé teroristické sítě a zpravodajské služby by měly mít větší možnosti a pravomoci k jejich sledování.

K vypracování návrhu zákona dal pokyn premiér a bývalý ministr vnitra Manuel Valls po útoku na redakci Charlie Hebdo v lednu letošního roku. Před několika týdny pak napadli hackeři televizní stanice TV 5.

Podle premiéra je ve Francii na dva tisíce osob napojených na různé teroristické sítě a zpravodajské služby by měly mít větší možnosti a pravomoci k jejich sledování.

Sledování bez povolení soudu

Zákon ale umožnuje tajným službám sledovat kohokoliv bez soudního příkazu v případě podezření či pochybností o ohrožení národní bezpečnosti. Pojem "národní bezpečnost" je přitom pojat velmi široce.

Netýká se jen prevence teroristických útoků, ale jde například o národní nezávislost, zahraničně-politické zájmy, průmyslové či vědecké zájmy. Patří sem dokonce i prevence kriminality a ochrana před kolektivním násilím.

Zákon podporuje 60 procent Francouzů. Část veřejnosti ho ale považuje za příliš velký zásah do soukromí. Jeho text napadly i některé organizace pro lidská práva.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme