Před 70 lety začalo Pražské povstání. Rozhlasové volání o pomoc mělo velký vliv, připomíná historik

Historici identifikovali dalších 81 lidí, kteří padli v květnu 1945 v bojích o rozhlas. Na jejich počest byla k 70. výročí Pražského povstání slavnostně odhalena nová pamětní deska. Pátrání po jménech obětí byla poměrně složitá, historici totiž museli začít přesně tam, kde skončili v roce 1945 matrikáři, četníci a vojáci.

Jak ve vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu přiznal Tomáš Jakl z Vojenského historického ústavu, existující seznamy padlých nejsou úplné. A když se tedy on a jeho kolegové snažili vypátrat osudy těch, kteří jsou uvedeni na desce Českého rozhlasu, jež byla odhalena po válce, narazili na několik nesrovnalostí.

„Ukázalo se, že jde o lidi, kteří padli jinde, ale měli statut bojovníka za rozhlas,“ osvětluje jeden z důvodů Tomáš Jakl. Spousta jmen na pomníku navíc vůbec nebyla. Důvod je jednoduchý. Tehdy o nich tvůrci nevěděli.

„Další důvod tkví v použité metodice. Mezi padlými, kteří jsou uvedeni na nové desce, jsou zahrnuty i oběti nacistických náletů na budovu rozhlasu, jež zahynuli v okolních domech,“ přibližuje. Například v domě Italská 15 zemřelo v jednom okamžiku 40 obyvatel, a to včetně seniorů a několikaměsíčních dětí.

Český rozhlas nechal digitalizovat záběry z května 1945. Historici pak jednotlivé snímky poskládaly chronologicky za sebou. Režisér Otakar Vávra je totiž ve svém filmu podle Tomáše Jakla použil tak, aby snímek působil dynamicky, ale bez ohledu na historickou pravdivost.

Čtěte také

„Nemůžeme tvrdit, že jsme neomylní, ale dokument Otakara Vávry byl nesen v duchu vyprávění a záběry použil jako ilustraci. My jsme se pokusili záběry seřadit tak, aby ukázaly, co se dělo,“ přibližuje historik.

V případě květnových událostí v budově rozhlasu na Vinohradské 12 se mluví o bitvě. A podle Tomáše Jakla o bitvu skutečně šlo. „Rozhlasové hlášení ve 12:33 hodin mělo efekt po celém českém území, které ještě nebylo osvobozeno,“ míní.

nová pamětní deska se jmény 81 padlých během bitvy o rozhlas, odhalena 5. května 2015

Šlo především o signál pro bojové skupiny, které ztratily spojení. Díky rozhlasu věděly, že se v Praze něco děje,“ přibližuje a současně připomíná hrdinství tehdejších Pražanů. Nikdo z nich nemohl tušit, zda válka vůbec skončí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio