Nový film o Radovanu Krejčířovi je bomba! Sahá až k současným politickým špičkám. Skoro mám chuť přestat platit daně, říká Hynek Čermák

5. květen 2015

Vyhazovač? Policista? Když se vysloví jméno herce Hynka Čermáka, určitě se vám vybaví holohlavý svalovec. Nápad, že bude ochraňovat slabší, se ho prý držel hodně dlouho. Teď hraje hlavně záporáky.

„Zlo není na první pohled znát. Nosí hezké šaty a umí skvěle mluvit a chovat. Pokud hraju antihrdinu, je to fakt dobře hratelné,“ libuje si herec Hynek Čermák.

Vtělené zlo WS

Ví moc dobře, co říká. Proslavila ho hlavní role Shakespearova Richarda III a teď právě dotočil celovečerní snímek Gangster Ka, kde má roli Radovana Krejčíře. Ve filmu se jmenuje Radim Kraviec.

Gangster Ka

Film je prý natočený podle pravdivých kauz, vztahy jednotlivých postav ale reálné nejsou. Původně měl být jen o klasickém gangsterovi s kolty hluboko u pasu. „Postupem času jsme ale zjistili, že Radovan Krejčíř je jen obyčejný srab,“ říká herec.

Politicky to je prý bomba už dnes, kdy je film teprve ve střižně. Kdyby navíc teď někdo zasáhl, tak nebude mít děj vůbec smysl. A je to tak velká bomba, že mám chuť v tomto státě přestat platit daně!

Hynek Čermák

Krejčíř je jen srab

Roli jen nečetl. Navštívil i Krejčířovy bodyguardy nebo policisty, kteří ho zatýkali. „Ve skutečnosti je to jen muž, který se podlostí a intrikami dostal k velkým penězům. A sahá to i vysoko do české politiky. Dokonce s tím některé naše politické špičky prý měly tak velký problém, že film málem nevznikl.

Pilot-bodyguard

Původně chtěl být pilotem. Neprošel ale zdravotní prohlídkou. „Měl jsem podle doktorů špatné zuby. Letadla byla tehdy hlavně velké bedny s křídly plné leteckého benzínu. Už v 18letech jsem tak musel skousnout, že nebudu sedět za kniplem.“

Pracoval teda jako vyhazovač. Spoluvlastnil i bezpečnostní agenturu. „Ještě na studiích jsem se totiž poznal s Vítkem Bártou. Bylo to v době, kdy ještě studoval medicínu. Slovo dalo slovo a vznikla ABL,“ říká Hynek Čermák. Bárta byl později poslancem a ministrem dopravy za Věci veřejné.

Magisterské zkoušky nějak nestihl

Hercem ale vlastně být ani nechtěl. Maminka má DAMU, táta i sestra FAMU. „Ono to tak trochu k tomu spělo. A když už jsem ke svému překvapení udělal maturitu, tak jsem si řekl, že zkusím DAMU. A vyšlo to hned napoprvé.“

Na vysokou tak chodil celých pět let, nějak prý ale nestihl udělat magisterské zkoušky. „Propadl jsem ze zpěvu a společenských tanců,“ dodává. V té době totiž už hrál. Od roku 2010 je v angažmá Dejvického divadla.

Má nějaké herecké vzory? Setkal se jako bodyguard třeba s Janem Rosákem? Jak je těžké, kvůli roli, zhubnout a zase přibrat osm kilo? Uslyšíte v iRadiu.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio