Prezident Zeman se v Moskvě setká s Vladimirem Putinem, jednat chtějí hlavně o ekonomice

Prezident Miloš Zeman se v sobotu v Moskvě v rámci oslav ukončení druhé světové války v Evropě setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Oznámil to jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Schůzka obou státníků by měla trvat zhruba hodinu, a to bez dalších účastníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0

Miloš Zeman odletí na pracovní návštěvu Moskvy tento pátek z pražského letiště ve Kbelích. Na oslavu konce druhé světové války s ním poletí také někteří čeští veteráni.

„Právě váleční veteráni, stejně jako tomu bylo v případě Normandie, zavítají s panem prezidentem na připomínku ukončení druhé světové války do Moskvy. Do Ruské federace odletí pan prezident v 15 hodin. Na českém velvyslanectví je pak v 19.15 místního času plánováno setkání českých a ruských válečných veteránů,“ potvrdil Ovčáček.

„V sobotu v 9 hodin ráno budou vedoucí národních delegací přivítáni v Kremlu prezidentem Ruské federace. Od 10 hodin bude pan prezident jednat se slovenským premiérem Robertem Ficem. Debata se povede především nad ekonomickými tématy, ale také o dopravní infrastruktuře.“

Vedle schůzky s ministerským předsedou se prezident zúčastní pietního aktu v Alexandrovském sadu, kde položením věnce uctí památku 150 tisíc sovětských vojáků, kteří přišli o život při osvobozování Československa.

„V podvečerních hodinách se uskuteční setkání pana prezidenta s prezidentem Ruské federace Vladimirem Vladimirovičem Putinem. Hlavním tématem budou ekonomické otázky, a pokud bude pan prezident dotázán, sdělí i svůj názor na ukrajinskou krizi,“ uvedl hradní mluvčí k plánované schůzce s Putinem.

Prezidentovu cestu do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války schválila vláda 10. dubna. O týden dříve projednávání tohoto bodu přerušila kvůli sporům okolo možné Zemanovy účasti na vojenské přehlídce na Rudém náměstí. Prezident se jí ale nakonec nezúčastní, a tak kabinet cestu odsouhlasil.

Zeman bude bydlet v Českém domě a z Moskvy se bude vracet v sobotu. Náklady na dvoudenní cestu mají být 300 tisíc korun.

ČTK, Lenka Jansová, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme