Okamura a Fiala skončili v hnutí Úsvit, zakládají novou stranu

Poslanci Tomio Okamura a Radim Fiala zakládají novou politickou stranu - hnutí Svoboda a přímá demokracie. Oba dnes vystoupili z hnutí Úsvit, které zakládali. Před několika měsíci se kvůli financím dostali do sporu s ostatními členy, kteří je vyloučili z poslaneckého klubu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomio Okamura

Tomio Okamura | Foto: Filip Jandourek

Krátce po poledni odnesli Tomio Okamura a Radim Fiala žádost o registraci nového hnutí Svoboda a přímá demokracie na ministerstvo vnitra.

Program nového politického subjektu vychází z původního programu hnutí Úsvit. Okamura i Fiala řekli, že ho stejně připravovali oni a je to něco, na čem trvají.

Ve své předchozí straně prý nemohli své cíle úspěšně plnit. Patří mezi ně třeba boj proti zvyšování daní, posílení české státní a národní suverenity nebo prosazování tradičních hodnot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomio Okamura a Radim Fiala opouštějí řady Úsvitu a zakládají nové hnutí Svoboda a přímá demokracie. O Úsvitu i novém hnutí mluvil Radim Fiala

Podle předsedy poslaneckého klubu Úsvitu Marka Černocha se ale Fialovi s Okamurou program ve sněmovně plnit nepodaří.

„Pokud se budou cokoli snažit prosadit jako nezařazení poslanci, šance, že se jim to povede, je minimální. Jestliže někdo má šanci a chce něco prosadit, jsme to my,“ řekl Černoch.

Radim Fiala všal Českému rozhlasu svěřil, že poslanců nové strany bude víc - k hnutí se prý přidá Jaroslav Holík a možná i Karel Pražák.

Spolupráce s Faragem

Okamura dnes uvedl, že nová strana bude úzce spolupracovat s kolegy z Velké Británie.

„Otevřeně se hlásíme k evropské frakci pod stejným názvem, kterou vede vítěz britských voleb Nigel Farage. Je to přímá demokracie a národní hodnoty, na kterých budeme důsledně trvat, aby byly prosazovány.“

Dále Okamura dodal, že nesouhlasí s „diktátem Bruselu“ v podobě povinných kvót pro přijímání imigrantů.

Podle Fialy je přirozeným partnerem nové strany i představitelka evropské krajní pravice a předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová.

Noví členové, úvodní konference

Hnutí Svoboda a přímá demokracie začne pracovat na plnění svých cílů okamžitě. „Už dnes začneme přijímat nové členy. Jakmile nám vydají registraci, uděláme úvodní konferenci,“ konstatoval Radim Fiala.

Ze zákona má ministerstvo vnitra měsíční lhůtu na registraci nové strany, první konference hnutí by tak mohla být hned potom. Na ní se bude volit vedení strany. Zatím je v jejím čele Tomio Okamura.

Podle jeho slov má po celé republice řadu příznivců, kteří do hnutí Svoboda a přímá demokracie hodlají vstoupit.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme