Avram Haršalom utekl nacistům, bojoval během Pražského povstání a po válce v Izraeli

Narodil se jako polský Žid, po rozdělení země Hitlerem a Stalinem ale skončil v nacistickém koncentračním táboře Osvětim. Dnes 90letý Avram Haršalom, původním jménem Adam Frydberg, nacistům dvakrát utekl, a nakonec proti nim bojoval na barikádách během Pražského povstání. Po Únoru 1948 se ale pro komunisty stal stejně nežádoucím jako dříve pro fašisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Avram Haršalom dvakrát utekl nacistům, bojoval během Pražského povstání i v Izraeli

Avram Haršalom dvakrát utekl nacistům, bojoval během Pražského povstání i v Izraeli | Foto: Robert Mikoláš

Avram Haršalom otáčí ve své kanceláři v Tel Avivu zažloutlé papíry a černobílé fotografie staré 70 let. Vzpomínky na zachycené události ale stále nevybledly.

„To jsem já u obchodu v Dělnické ulici, kde jsem byl schovaný,“ ukazuje na snímek krámku, kde se skrýval krátce před vypuknutím Pražského povstání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Utekl nacistům, zapojil se do Pražského povstání a po válce bojoval v Izraeli. S Avramem Haršalomem vzpomínal redaktor Robert Mikoláš

Bylo mu 20 let a za sebou už měl pobyt v koncentračním táboře Osvětim, kde naposledy spatřil své rodiče a kde těžkou práci nepřežil jeho starší bratr Sjoma.

V létě 1944 se mu sice podařilo z Osvětimi uprchnout, ale u řeky Visly ho za tři dny chytili. Poté skončil v Buchenwaldu, a následně v pracovním táboře v Litoměřicích.

Během evakuace pak dokázal z transportu se dvěma spoluvězni utéct. Nacisté už ho znovu nechytili.

„Přešli jsme z našeho vlaku do vlaku s uhlím. Ten pak zastavil v Praze. Uviděl jsem chlapce s dívkou, tak jsem mu řekl, že potřebujeme šaty. Byl to pan Jindra Sobotka, syn rodiny Sobotkových. Šel domů a přinesl šaty,“ vzpomíná muž, který letos v únoru oslavil 90. narozeniny.

Avram Haršalom dvakrát utekl nacistům, bojoval během Pražského povstání i v Izraeli | Foto: Robert Mikoláš

Sil i elánu má bývalý vojenský pilot Avram Haršalom stále na rozdávání. Naposledy prý usedl do kokpitu svého malého civilního letounu, který vlastní, minulý týden. Stejně svěží je i jeho paměť, přestože je plná tragických vzpomínek.

Díky pomoci rodiny Sobotkových a následně i jejich souseda pana Hrstky, který je ukryl v obchodě s umělými květinami, je Němci nenašli. Po vypuknutí povstání se pak zapojili do bojů proti fašistům.

„Každý z nás dostal pušku a šaty jako vojáci. Když jsme našli jednoho Němce, tak jsme ho vzali, a když jich bylo hodně, tak jsme měli strach. Pak tam byl po válce lágr, tak jsme je tam hlídali,“ přibližuje Haršalom.

Byl také mezi prvními, kdo se v centru Prahy vítal s příslušníky Rudé armády:

„Když jsme je potkali na Václavském náměstí, tak první tank přijel do Prahy. Mluvil jsem trochu rusky, tak jsem jim řekl, že jsem Žid a že jsem bydlel v Pružanech, což byl Sovětský svaz.“

Praha si připomíná památku obětí povstání proti nacistickým okupantům před 70 lety

Číst článek

Avram Haršalom bojoval během Pražského povstání | Foto: Robert Mikoláš

Přestože je spojoval společný nepřítel, Rusové mu už za pár týdnů dali jasně najevo, že stojí na opačné straně barikády.

„Slyšel jsem, že Rusové mají úřady, a kdo se chce vrátit domů, tak se tam jde registrovat. Přišel jsem tam, zapsal si mě a ptal se, odkud jsem, koho mám a kdo zůstal. Pak mi řekl: ‚Jdi do druhého pokoje, tam budeš čekat.‘ Viděl jsem, že kdo jde dovnitř, už nemůže ven,“ popisuje nebezpečnou situaci a dodává:

„Řekl jsem mu, že mám venku kufry, a on mi řekl, ať je přinesu. Šel jsem ven a utekl.“

Nakonec našel nový domov ve vznikajícím Státě Izrael, kam odešel na začátku roku 1949. Jako pilot se zapojil do závěrečných bojů proti Arabům. Do svého rodiště v Pružanech i do Prahy se znovu podíval až po rozpadu Sovětského svazu a pádu komunismu.

Devadesátiletý Avram Haršalom býval vojenským pilotem | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme