Papež jmenoval kardinála Vlka svým vyslancem na akcích k výročí upálení Jana Husa

Kardinál Miloslav Vlk bude vyslancem papeže na červencových akcích k 600. výročí upálení mistra Jana Husa, které se budou počátkem července konat v Praze. Oznámil to mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pitora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Miloslav Vlk byl hostem moderátorky Heleny Šulcové

Kardinál Miloslav Vlk byl hostem moderátorky Heleny Šulcové | Foto: Prokop Havel

Kardinál Vlk se už v minulosti zasloužil o vznik Husovské komise, ve které se před dvaceti pěti lety sešli znalci dějin a teologie České republiky. Komise po deseti letech své činnosti uspořádala na Papežské lateránské univerzitě v Římě Husovské symposium.

Tehdejší papež Jan Pavel II. na něm označil Jana Husa za českého reformátora a vyjádřil „hluboké politování nad krutou smrtí, k níž byl odsouzen a která se pak stala zdrojem konfliktů a rozdělení v myslích a srdcích českého lidu.“ Tehdejší prezident Václav Havel na setkání s papežem prohlásil, že Jan Pavel II. svými slovy „sňal z beder českého národa staletou křivdu.“

Husovské slavnosti se budou konat v Praze od 5. do 6. července a nabídnou koncerty, kulturní akce i bohoslužby. Hlavní pódium bude umístěno v sousedství pomníku mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí.

Například na Ovocném trhu bude možné zažít atmosféru středověkého tržiště včetně aktivit pro děti. V okolních kostelích zase proběhnou literární, hudební a interaktivní programy. Program uzavře v pondělí 6. července tichý průvod se svícemi k Vltavě.

Akce k výročí

K letošnímu 600. výročí smrti Jana Husa proběhnou na mnoha místech Česka různé akce. V jeho rodišti, Husinci, probíhají kulturní, společenské a duchovní akce již od jara.

Univerzita Karlova připravila výstavu připomínající Husa jako osobnost, která od roku 1398 na univerzitě přednášela, a v letech 1409 až 1410 dokonce univerzitu vedla. V Křížové chodbě Karolina je možné ji navštívit do 28. srpna 2015.

Výstava v letištním Terminálu 2 zase přiblíží od června českým i zahraničním návštěvníkům mezinárodní kořeny učení Jana Husa a také jeho rozšíření do mnoha států celého světa.

V Betlémské kapli bude od července výstava výtvarných děl „Za svou pravdou stát“ doprovázena audiovizuální projekcí.

V září pak proběhne odborná konference o mistru Janu Husovi, připravovaná ve spolupráci s UK v Kostnici.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme