Obyvatelé syrského Aleppa jsou vystaveni 'nepředstavitelným zvěrstvům', uvádí zpráva AI

Další stovky uprchlíků připlouvají k evropským břehům a hledají záchranu. Část jich pochází z Blízkého východu, především ze Sýrie. Lidé ze země utíkají kvůli válce, která trvá už 3 roky. Jedním ze symbolů utrpení Syřanů se stalo město Aleppo, které jeho zbylí obyvatelé nazvali 'pekelným kruhem'. Organizace Amnesty International ve zprávě o situaci v Aleppu uvádí, že svědectví jeho obyvatel jsou otřesná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V syrském Aleppu dochází denně k porušování lidských práv a k válečným zločinům, uvádí zpráva Organizace Amnesty International

V syrském Aleppu dochází denně k porušování lidských práv a k válečným zločinům, uvádí zpráva Organizace Amnesty International | Zdroj: Reuters

Podle Amnesty International jak syrská armáda, tak i islámští rebelové páchají ve městě téměř denně válečné zločiny. Ve zprávě se uvádí, že obyvatelé Aleppa jsou vystavení nepředstavitelným zvěrstvům.

Jde především o shazování takzvaných barelových bomb. Ty podle AI používají syrští vojáci, Damašek to ale popírá. Prezident Bašár Asad letos v únoru v rozhovoru pro BBC odmítl, že by jeho armáda něco takového dělala.

Přehrát

00:00 / 00:00

V syrském Aleppu dochází denně k porušování lidských práv a k válečným zločinům, uvádí zpráva AI. Její obsah přiblížil redaktor Pavel Novák

Podle Amnesty International shazují syrští vojáci barelové bomby na čtvrtě, kde se ukrývají islámští bojovníci. Ti však berou civilisty jako živé štíty.

Zpráva uvádí, že tyto bomby zasáhly za poslední rok například 14 tržišť, 23 mešit nebo 17 zdravotnických středisek. Zabily při tom více než 3 tisíce civilistů.

Barelové bomby jsou levné na výrobu, jsou velmi ničivé, ale také nepřesné. Jsou to různé nádoby - barely, autonádrže, plynové lahve, které jsou naplněné hořlavinou, výbušninou a kusy kovu. Dají se shodit z čehokoli, z vrtulníku či zásobovacího letadla.

Následky útoků barelovými bombami jsou otřesné. Obyvatelé Aleppa popisují roztrhaná těla, amputované končetiny, těla bez hlav. Říkají, že na ulicích je opravdové peklo.

S lidmi, kteří z Aleppa utekli, mluvila o jejich zážitcích šéfredaktorka časopisu Lidé a Země Lenka Klicperová, která se vydala do Iráku a Sýrie v rámci projektu Archa pomoci Charity České republiky.

„Většina syrských uprchlíků popisovala naprosto nepřehlednou situaci, kde vedle vládních vojsk válčí řady radikálních islamistických skupin. Každý den se podle nich ve městě střílelo, dopadaly na ně bomby,“ popsala Klicperová, která se nyní v Iráku připravuje na cestu do severosyrského Kobani.

Pavel Novák, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme