Přihlášení se k útoku v Texasu mohla být podle úřadů ze strany IS jen propaganda

Americká policie zjišťuje, zda za útokem dvou střelců v Texasu skutečně stálo hnutí Islámský stát. K činu dvou mužů, kteří v neděli zaútočili na výstavu s karikaturami proroka Mohameda a které zastřelila policie, se radikální organizace sice přihlásila, úřady však o jejím přímém angažmá pochybují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká policie zasahuje v Texasu, kde na místě konání výstavy karikatur proroka Mohameda stříleli dva útočníci

Americká policie zasahuje v Texasu, kde na místě konání výstavy karikatur proroka Mohameda stříleli dva útočníci | Zdroj: ČTK

Extremistická skupina se přihlásila k odpovědnosti za útok na výstavu ve městě Garland v Texasu ve svém online rozhlasovém vysílání.

Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta je však příliš brzy na to definitivně určit, jestli muži zabití při nepodařeném útoku skutečně byli na hnutí Islámský stát napojení.

Američtí vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda dva útočníci z Arizony skutečně měli instrukce od Islámského státu, nebo organizace jen využívá možnosti k sebepropagaci. Odborníci mají podle médií za to, že Islámský stát byl spíše inspirací, než že by sehrál skutečnou operativní roli.

Americké ministerstvo zahraničí mezitím vyhlásilo odměnu ve výši sedmi milionů dolarů za informace vedoucí k čtyřem nejdůležitějším lídrům Islámského státu.

Lenka Kabrhelová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme