Oslavy v Gdaňsku nabídnou konferenci historiků i setkání státníků

V polském Gdaňsku začínají oslavy 70. výročí konce druhé světové války, v jejichž rámci se setkají historici z několika zemí včetně Ruska. Oficiálně oslavy vyvrcholí zítra na poloostrově Westerplatte, které je označováno za místo, kde začala druhá světová válka, protože tam v roce 1939 Němci zahájili invazi do Polska. Vzpomínkové akce by se měl zúčastnit i český prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Westerplatte

Westerplatte | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Dnes je v rámci oslav na programu setkání historiků. Debatovat budou odborníci z Německa, Polska i Ruska, tedy zemí, jejichž lidé v téhle části Evropy před 70 lety prolili nejvíc krve.

Podle Piotra Majewského z gdaňského Muzea druhé světové války není hodnocení konce druhé světové války pro Poláky vůbec jednoznačné. Znamenaly na jednu stranu osvobození od nacistů, ale zároveň šlo o nastolení nové nadvlády ze strany Sovětů.

Zítra na oslavy do města dorazí také hlavy států a představitelé mezinárodních organizací. Bude mezi nimi třeba generální tajemník OSN Pan Ki-mun nebo český prezident Miloš Zeman.

Vít Pohanka, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme