Třem lidem hrozí až doživotí za přípravu teroristického útoku v Česku

Policie potvrdila, že zmařila přípravu teroristického útoku v Česku. Třem lidem, které policisté zadrželi při zátahu proti extremismu minulý týden, hrozí doživotní tresty. Podle zjištění kriminalistů chystali útok na vlak. Další dva lidé jsou stíháni za nepřekažení trestného činu a poslední za nedovolené ozbrojování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční trať

Železniční trať | Foto: Matzsoca, Dreamstime Stock Photos, Stock Free Images

Nástražný výbušný systém, kterým skupina chtěla útok provést, našli kriminalisté minulý týden při prohlídce bytu v brněnské městské části Královo Pole.

Státní zástupce navrhl pro tři osoby vazbu a soud mu ve všech případech vyhověl, říká mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová:

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie v ČR zastavila útok extremistů, kteří chtěli zaútočit na vlak. O případu mluví expert na politický extremismus Zděnek Zbořil

„Trestná činnost se týkala přípravy útoku na vlak a nedovoleného přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě, která byla zajištěna při domovní prohlídce.“

Informace o tom, na jaký vlak chtěla skupina zaútočit, ani národnost jednotlivých obviněných, policie zatím nechce zveřejnit.

Server Lidovky.cz nicméně zjistil, že skupina chtěla zaútočit na trase z Prahy do Plzně. „Mělo jít o vlak, který poveze buď vojenský materiál, nebo automobily značky Hyundai,“ řekl Radiožurnálu vedoucí serveru Radek Kedroň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o údajném teroristickém útoku, který připravovala skupina několika lidí, komentuje bezpečnostní analytik Jan Schneider

Obvinění jsou údajně levicoví extremisté hlásící se k uskupení Síť revolučních buněk. Útok prý připravovali minimálně už od září loňského roku.

„Mě na celé této záležitosti zajímá především to, že je to příprava teroristické akce. Přece jen až doposud nebylo tak běžným jevem mezi skupinami, které se hlásily k nějaké politické orientaci,“ říká politolog a expert na politický extremismus Zděnek Zbořil.

Trojici obviněných hrozí za přípravu teroristického útoku 12 až 20 let vězení nebo i doživotí. Další dva lidé jsou stíhaní za nepřekažení trestného činu a jeden za nedovolené ozbrojování.

ČRo, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme