Stropnický chce do čela Vojenské policie Pavla Kříže, u poslanců může narazit

Ve sněmovně se dnes očekává střet nad jménem nového šéfa Vojenské policie. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO chce na jednání branného výboru představit svého kandidáta, právníka Pavla Kříže, s nímž ale už v lednu narazil. A někteří poslanci včetně těch koaličních jsou proti doteď. Ministr přesto věří, že Křížovo jmenování prosadí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Právě poslanci sněmovního branného výboru hrají při jmenování šéfa Vojenské policie důležitou roli.

Nemůžou sice odmítnout snahu ministra Stropnického, aby funkci obsadil Pavel Kříž, mají ale možnost jeho jmenování zkomplikovat. Pokud by návrh nezařadili na program schůze, nemohl by se Kříž funkce oficiálně ujmout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve sněmovně se bude jednat o novém šéfovi Vojenské policie. Postoje politiků před jednáním zjišťovala Eliška Malínská

„Dávat v 36 letech někoho na generálskou pozici, člověka, který nemá za sebou odpovídající vojenskou kariéru, je v rozporu s obtížností a odpovědností té pozice,“ shrnuje výhrady poslanců Ivan Gabal z KDU-ČSL.

Výběr ministra Stropnického kritizuje i poslanec TOP 09 Marek Ženíšek, který nominaci označil za atentát na kariérní řád:

„Kariérní řád byl ustanoven Armádou České republiky po dohodě ministerstva obrany. Je zkrátka s podivem, že někdo řád nechce ctít a ten někdo je přímo ministr obrany."

„Není to nic proti panu Křížovi, já jsem se s ním osobně setkal, také ho považuji za vzdělaného a slušného člověka. Jde mi pouze o princip, který je tímto způsobem narušen," dodává Ženíšek.

Proti byl i Pavel

Proti jmenování Kříže se vyslovil v minulosti i bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel. Také tvrdil, že je to proti kariérním zásadám v armádě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Stropnický z hnutí ANO by v čele Vojenské policie rád měl právníka Pavla Kříže. Výběr kritizuje poslanec TOP 09 Marek Ženíšek

Podle ministerstva obrany je ale Křížova kvalifikace dostatečná. „Je absolventem právnické fakulty v Plzni a postgraduálního studia na univerzitě v německém Greifswaldu, zároveň absolvoval americkou školu JAG ve Virginii a účastnil se mise v Afghánistánu,“ říká mluvčí úřadu Petr Medek.

Podporu má Kříž i od nejsilnější vládní strany. Poslanec a člen branného výboru Václav Klučka z ČSSD výhrady k jeho jménu nechápe. „Být podle mě, už byl dávno náčelníkem Vojenské policie. Já jsem tomu rozuměl při prvním sezení výboru, nerozuměl jsem trochu těm protestům,“ podotkl.

Sám ministr Stropnický se nechal slyšet, že věří, že jméno svého kandidáta obhájí.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme