Bude příštím britským premiérem Miliband, nebo opět Cameron? Právě o tom rozhodují voliči

V Británii se ráno v osm hodin (SELČ) otevřely dveře volebních místností. Lidé až do 23. hodiny vybírají složení 650členné Dolní sněmovny a tím pádem i příštího ministerského předsedu. Dnešní hlasování se považuje za stejně důležité, jako i zcela nepředvídatelné. Podle průzkumů nedosáhne žádná z hlavních stran na jednobarevnou většinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Británie volí nový parlament

Británie volí nový parlament | Foto: Jiří Hošek

Zůstane britským premiérem David Cameron, nebo se do Downing Street číslo 10 nastěhuje rodina vůdce opozice Eda Milibanda?

Britové se probudili do dne parlamentních voleb, které se už od roku 1935 konají vždy první čtvrtek v květnu. Je velkou otázkou, kolik voličů se rozhodlo k napínavému klání přistoupit srdcem a kolik hlavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britové vybírají nové složení Dolní sněmovny. V Londýně volby sleduje zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Zatím nedošlo k žádným excesům, není ani hlášená nějaká vysoká volební účast. Britové pracují o něco déle a hlavní nával přijde asi po 18. hodině,“ informoval v poledne zpravodaj ČRo Jiří Hošek. Odvoleno už mají předsedové všech hlavních politických stran s výjimkou šéfa liberálních demokratů Nicka Clegga.

Podle posledních průzkumů by na počet mandátů měli vyhrát konzervativci Davida Camerona. Obsadit by mohli asi 290 křesel. Zásadní podle komentátorů v této souvislosti bude, jak se vzpamatují liberální demokraté.

Ti před pěti lety zaznamenali fantastický výsledek, ale teď je prý čeká trest za to, že opustili řadu svých předvolebních slibů. Liberálním demokratům by však stačilo i 30 poslanců, aby udrželi Camerona u moci.

Větší šance sestavit vládu se ale dávají předsedovi opozičních labouristů. Ed Miliband však odmítá variantu povolební spolupráce se Skotskou národní stranou, která usiluje o skotskou nezávislost a tedy rozbití Spojeného království. Skotští nacionalisté podle průzkumu nejspíš rozdílem třídy rozdrtí své politické konkurenty.

Hodně Skotů si z referenda o nezávislosti odneslo dojem, že se s nimi nehrála férová hra, že trochu naletěli slibům velkých stran. Tuto frustraci lidí dokázala uchopit Skotská národní strana, která využila zvýšeného zájmu lidí o politiku i popularity své nové předsedkyně Nicoly Sturgeonové. Lidé jsou navíc spokojení s prací SNP na místní úrovni i s prací regionální vlády.

Experti upozorňují, že spolu s tím, že hlavním pachatelem oné údajné zrady na Skotech měli být labouristé, to znamená, že SNP bude volit zhruba každý druhý Skot a že strana může ovládnout možná až 55 z 59 křesel, o něž se ve Skotsku bojuje.

Prezident agentury YouGov Peter Kellner připomíná, že se do voleb jde v situaci, kdy jsou hlavní političtí lídři velmi nepopulární.

„Ať už v opozici skončí kterákoli z obou největších stran, její předseda bude muset odejít. Když budou vládnout konzervativci, poroučet se bude Miliband. Jestliže vládu sestaví labouristé, je to konečná pro Camerona," uvádí Kellner.

Duch referenda o nezávislosti Skotska zřejmě zásadně ovlivní výsledek britských voleb

Číst článek

Volební místnosti se zavřou ve 23 hodin českého času a hned poté zveřejní velké britské televize exit polls, tedy odhady volebních výsledků. Ty byly před pěti lety fenomenálně přesné. Samotné sčítání hlasů se protáhne do pátečního rána.

Prosákly informace, že možná už v pátek dopoledne se David Cameron chystá vyhlásit vítězství coby předseda nejsilnější strany. Pokud ale do 18. května, kdy se sejde nový parlament, nedá dohromady většinu hlasů pro životaschopnou vládu, měl by podle místních zvyklostí rezignovat.

Preference politických stran před volbami v Británii | Foto: ČTK

Volební billboard konzervativců v Londýně | Foto: Reuters

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme