Duch referenda o nezávislosti Skotska zřejmě zásadně ovlivní výsledek britských voleb

Menšinová vláda labouristů s podporou skotských nacionalistů z SNP. To je jedna z možných variant uspořádání ve Spojeném království po dnešních parlamentních volbách. Skotské separatisty loňské prohrané referendum o nezávislosti nepoložilo na lopatky. V hlasování naopak v čele s mimořádně oblíbenou Nicolou Sturgeonovou míří za triumfálním vítězstvím ve skotských okrscích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zklamání z nesplněných slibů velkých stran žene voliče do náruče skotských nacionalistů

Zklamání z nesplněných slibů velkých stran žene voliče do náruče skotských nacionalistů | Zdroj: Reuters

Mary a Ronnie Russellovi jsou důchodci a bydlí spolu se dvěma psy v malém domku v glasgowské čtvrti Maryhill. Mary je Angličanka, která v hrabství Northamptonshire zastávala funkci radní za Labour Party. Její mezitím už skotské srdce teď tluče pro jinou stranu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po důvodech obliby SNP a odklonu voličů od tradičních stran pátral přímo ve Skotsku zpravodaj Jiří Hošek

„Před loňským referendem jsem labouristy slyšela říct tolik lží, že jsem prostě nedokázala žít s pocitem, že jsem členkou téhle strany. Hned po referendu jsme pak s Ronniem podali přihlášku do Skotské národní strany. Nestydím se říct, že jsem na SNP velmi pyšná. Nosím všude její odznáčky a nálepky a bavím se o postojích strany s těmi, kteří o to stojí," říká Mary, která je jedním z 75 tisíc nových členů, které skotští nacionalisté získali od loňského září.

Šéfreportér skotského Heraldu David Leask popsal fenomén, který má tenhle trend nejspíš na svědomí.

„Sociálnědemokratický mainstream ve Skotsku se teď spojuje s nacionalistickým hnutím. To je klíčová věc. Labour Party i Skotská národní strana jsou obě levicové, sociálnědemokratické formace s pozoruhodně podobnými programy, které se liší v pohledu na skotskou nezávislost."

SNP v čele s Nicolou Sturgeonovou míří za triumfálním vítězstvím ve skotských okrscích | Foto: Reuters

Stranickou knížku SNP nosí nově i studentka právnické fakulty univerzity Strathclyde Davina Sosnowski. I její rodina léta sympatizovala s labouristy.

Vyrovnané a nepředvídatelné
Zůstane britským premiérem David Cameron, nebo se do Downing Street číslo 10 nastěhuje rodina vůdce opozice Eda Milibanda? Posledních sedm průzkumů mínění potvrzuje, že výsledek parlamentních voleb v Británii bude velmi vyrovnaný. Jedna anketa přisuzuje vedení opozičním labouristům, zatímco tři další vládním konzervativcům. Trojice zbývajících anket předpověděla oběma stranám stejné zisky.

„Vyrůstala jsem coby malé dítě v 80. letech a tehdy jsme se učili nenávidět Margaret Thatcherovou. Byla to černobílá situace. Lidé nechtěli konzervativce, tak tady celý život volili labouristy. Nikdo z lidí, co znám, nikdy ani vzdáleně nepomyslel na to, že by vstoupil do nějaké politické strany. Den po referendu se tohle totálně změnilo. Najednou jako by bylo zřejmé, že se bez úplné nezávislosti nepohneme nikam," vysvětluje.

S pocitem, že Skotové naletěli slibům londýnské politické reprezentace a že referendum třeba nebylo úplně férové, se během pár dnů svěřila celá řada lidí. Zatímco někdo řešil frustraci vstupem do SNP, Tony McLaughlin, který se nikdy necítil být Britem, požádal o irský pas.

„Mně se prostě nelíbí celá ta koncepce britství, nelíbí se mi královská pečeť na britském pasu. Nelíbí se mi text, že jsem subjektem britské koruny. Taky za tím byla praktická úvaha, že nechci zažít, že bych nebyl občanem členského státu EU. Nemyslím, že se to stane, ale s tím, jak unii líčí britská média, a pokud dojde na referendum, se to nedá vyloučit," míní.

'Skotsko má rádo, když se o něm mluví'

Jak je skotská politická kultura nepochybně vyšší než ta česká, tak znakem místní volební kampaně je i to, že mítinky jednotlivých kandidátů narušují nejrůznější křiklouni. A je tomu i tak v případě mítinku Jima Murphyho, lídra skotských labouristů v centru Glasgowa. Napětí je zřetelné a dochází i drobným fyzickým strkanicím.

„Současná atmosféra se vyrovná náladám během posledních dvou týdnů před referendem o nezávislosti. Mluvím o dnech, kdy průzkumy poprvé ukázaly, že separatisté můžou vyhrát. Skotům se líbil ten pocit, že se britský politický systém otřásá v základech. Lidé mají rádi, když jim patří troška moci. Skotsko má rádo, když se o něm mluví," říká politolog Gerry Hassan, která je jedním z nejoblíbenějších skotských bloggerů.

Nicola Sturgeonová se těší mimořádné oblibě | Foto: Reuters

Je mimochodem přesvědčený o tom, že bez ohledu na výsledek voleb 7. května se za deset let už nedočkáme Spojeného království v jeho dnešní podobě.

„Nicola Sturgeonová je jedním z nejúchvatnějších politiků současné Evropy. Tvrdě pracuje, není arogantní a má úžasnou schopnost oslovit obyčejné lidi. Její předchůdce Alex Salmond byl jako známá pomazánka Marmite - buď ho lidé zbožňují, nebo nenávidí. Nicolu Sturgeonovou lidé až nekriticky zbožňují, včetně těch, kteří nevolí její stranu," připomíná Gerry Hassan.

Skotská národní strana získala v roce 2010 šest křesel v Dolní sněmovně. Podle posledních odhadů by si letos mohla polepšit až na neuvěřitelných 50 z celkem 59 mandátů, o které se ve Skotsku bojuje.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme