Kapitulace Německa byla podepsána v Remeši před 70 lety. Stalin ji neuznal

Německo kapitulovalo před západními spojenci přesně před 70 lety. Samotná kapitulace byla podepsána v Remeši v nenápadné budově kousek od nádraží, kde tehdy sídlilo vrchní velení spojeneckých expedičních sil, nyní je tam muzeum. Sovětský svaz v té době zastupoval neznámý generál Susloparov. Stalin o podpisu nevěděl a vynutil si podepsání nové kapitulace o den později v Berlíně. V Remeši si tuto událost připomínají i dnes.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generál Alfred Jodl v Remeši podepisuje bezpodmínečnou kapitulaci německých vojsk (po jeho levé ruce je generál admirál von Friedeburg, vpravo pak major Wilhelm Oxenius)

Generál Alfred Jodl v Remeši podepisuje bezpodmínečnou kapitulaci německých vojsk (po jeho levé ruce je generál admirál von Friedeburg, vpravo pak major Wilhelm Oxenius) | Foto: Národní archiv USA

„Přijeli jsme na měsíc do Francie a chceme vidět místa spojená s koncem války. Pro nás je těžké si něco podobného představit,“ říká návštěvnice muzea v Remeši, která do země přiletěla z Kanady.

„O této válce jsme jenom četli, ale když jsme v místnosti, kde byla podepsána kapitulace Německa, tak nás to nutí přemýšlet nad tím, co se tehdy vlastně stalo,“ popisuje muzeum a jeho atmosféru.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Remeši si lidé připomínají 70 let od podpisu kapitulace Německa. Ve městě, kde jedna válka skončila a druhá svým způsobem začala, natáčel zahraniční zpravodaj Jan Šmíd

Kdyby před cihlovou budovou muzea nevlály vlajky čtyř velmocí, tak si jí možná nikdo ani nevšimne. Teprve uvnitř je viditelné, že se tam psala historie, zvláště když se z jednoho ze sálů ozývají ozvěny bojů.

„Můžete se podívat na film, který trvá 12 minut. Nahoře jsou dva sály, v jednom z nich byla podepsána kapitulace. Výjimečně máme otevřeno od 11 hodin večer do tří hodin do rána, návštěvníci mohou vidět rekonstrukci této události včetně podpisů,“ popisuje zaměstnankyně muzea.

Podle její kolegyně je muzeum v těchto dnech téměř středobodem světa nebo alespoň Remeše: „Máme mnohem více návštěvníků než jindy, zvláště tento týden. Všichni chtějí vidět místo, kde válka svým způsobem skončila.“

Poláci slaví výročí konce války. Do Gdaňsku přijel Zeman, Pan Ki-mun i Porošenko

Číst článek

Na chodbě, která vede do hlavního sálu, visí dobové dokumenty a fotografie. Přesně před 70 lety v tomto sále generál Walter Smith za americkou a Alfred Jodl za německou stranu podepsali za přítomnosti ruských a francouzských zástupců akt kapitulace začínající známými slovy: „My, níže podepsaní, jednající z pověření německého vrchního velení.“

Na zdech hlavního sálu visí velké mapy, které ukazují pozice Rudé armády i Spojenců. Jsou na nich vidět také obranné linie Němců.

„Na druhé mapě jsou letecké pozice, další ukazuje železnice a za vámi, ta obrovská, ta ukazuje logistické operace a vidíte na ní strategické silnice. Tady přímo proti nám je ten slavný stůl, kde byla kapitulace podepsána,“ popisuje ředitel muzea Marc Bouxin onu důležitou místnost a vysvětluje, proč Stalin podpis dohody neuznal.

„Stalin chtěl, aby se hlavní ceremoniál konal v Berlíně a aby byla více oceněna role Rudé armády. Pro něj bylo klíčové datum 8. května. Ano, můžeme to považovat i za začátek studené války,“ doplňuje Bouxin.

Akt bezpodmínečné kapitulace nacistického Německa - dokument s textem podepsaným 7. 5. 1945 v Remeši | Foto: Public domain U.S. federal government

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme