Na Petříně vypukla Bitva národů. MS ve středověkém boji potrvá do neděle

Do Prahy se sjeli účastníci Bitvy národů - mistrovství světa v kontaktním středověkém boji. Akce začala na Hradčanském náměstí pochodem zhruba dvou stovek bojovníků. Své síly změří od 7. do 10. května na Petříně. Podle účastníků je středověký boj sportovní disciplína, v níž se mísí prvky z bojových sportů a historický šerm, a to vše ve středověké zbroji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Prahy se sjeli účastníci Bitvy národů - mistrovství světa v kontaktním středověkém boji

Do Prahy se sjeli účastníci Bitvy národů - mistrovství světa v kontaktním středověkém boji | Foto: Eva Rajlichová

Na šestém ročníku světového šampionátu se utkají týmy z třiceti zemí světa.

Do Prahy dorazily týmy ze Spojených států, Izraele, Argentiny, Mexika, Švýcarska, Austrálie nebo Nového Zélandu. Nejpočetněji je zastoupené Rusko, Bělorusko a Ukrajina – každá země třemi družstvy.

Český tým, který má 35 členů, se letos poprvé zúčastní i královské disciplíny nazvané ‚21‘.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pražském Petříně vypukla Bitva národů - mistrovství světa ve středověkém kontaktním boji. Natáčela redaktorka Eva Rajlichová

„Ukáže se v ní celá elita národa dohromady. Je to nejatraktivnější disciplína proto, že je to 42 lidí najednou, kteří spolu bojují,“ říká jeden z koordinátorů šampionátu a zároveň i bojovníků Tomáš Gajdošík.

Mezi početně zastoupenými soupeři to ale podle něj bude mít český tým těžké.

„Doufám, že se dostaneme do první třetiny. Možná bychom se letos mohli dostat i pod 15. Je to poměrně složité, protože Rusové, Ukrajinci i Bělorusové přivezli tři týmy. To už je prakticky devět míst obsazených. A uvidíme, kdo se probojuje dál,“ odhaduje šance českého týmu Gajdošík.

Další disciplínou, kterou návštěvníci uvidí, je triatlonový duel. Během něj se střídají zbraně, používá se například 110 centimetrů dlouhý meč, a rytíři se nesmí chránit štítem. V jiné disciplíně pět na pět se bojuje s libovolnými zbraněmi až do padnutí protivníka.

Na souboje dohlíží několik maršálů, kteří dbají na dodržování pravidel. Zakázané je škrcení, páčení končetin, kopy do kloubů nebo rozkroku.

V početně méně obsazených bitvách se bojovníci snaží zbytečně neprodlužovat dobu zápasu, protože zbroj je těžká. Například přilba váží kolem osmi kilo. Zápasy jsou proto náročné především na sílu a vytrvalost.

Do Prahy se sjeli účastníci Bitvy národů - mistrovství světa v kontaktním středověkém boji | Foto: Eva Rajlichová

Zahraniční bojovníci často označují Čechy za hospodské rváče, a to kvůli jejich specifickému bojovému stylu.

„Poláci jsou třeba běhaví, Rusové jsou siloví. My se s protivníkem obejmeme a snažíme se ho dostat na zem pomocí zápasnických technik,“ popisuje kapitán české reprezentace ve středověkém kontaktním boji Josef Pohl.

Průměrný trénink českého týmu je kolem tří hodin. Bojovníci se připravují i o víkendech, kdy jezdí na speciální tábory v terénu.

Souboje ve středověké aréně v zahradách na Petříně jsou k vidění až do neděle 10. května.

Do Prahy se sjeli účastníci Bitvy národů - mistrovství světa v kontaktním středověkém boji | Foto: Eva Rajlichová

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme