Dohodu o dorovnání platů už podepsalo 90 procent soudců, říká ministr Pelikán

Dohodu se státem o dorovnání platů podepsalo už přes 90 procent soudců a státních zástupců. Řekl to ministr spravedlnosti Robert Pelikán za hnutí ANO. Nejvyšší soud (NS) totiž před časem rozhodl, že stát v justici špatně počítal platy. Teď by měl soudcům doplatit celkem 1,2 miliardy korun. Kompromisní dohoda ušetří státnímu rozpočtu až čtyři miliardy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Šéf justice Robert Pelikán řekl, že se nyní počítají přesné částky pro jednotlivé soudce.

„Bude se lišit soudce od soudce, protože to bylo právě poměrně technicky komplikované. Musí se počítat s tím, jak měl dovolené, jak byl nemocný a tak dále. Celková částka pro rozpočet se bude počítat, jakmile se uzavře podpisová akce čili v nejbližších týdnech,“ vysvětluje ministr spravedlnosti.

Doplatek mají soudci dostat kvůli tomu, že jim podle NS ministerstvo práce špatně počítalo platy. Český statistický úřad pravidelně zveřejňuje takzvanou průměrnou hrubou měsíční mzdu fyzických osob v nepodnikatelské sféře.

Podle ní pak ministerstvo práce počítalo soudcům platy. Resort měl podle NS ale vycházet z jiného čísla, které mzdy přepočítává na plné úvazky. Zatím používaný údaj totiž zahrnoval i zkrácené úvazky, které průměr snižují.

Kompromisní dohoda

Zástupci vlády a justice se v únoru dohodli na tom, že soudci a státní zástupci dostanou část platů zpětně. Tato dohoda stanovuje, že stát opravený propočet platové základny zpětně použije pro roky 2012 až 2014.

V uplynulých letech navíc zákon soudcům a státním zástupcům místo trojnásobku přiznával jen 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře (u státních zástupců je výsledek ponížený koeficientem 0,9). Tohoto nároku na doplatek se soudci a žalobci vzdali.

Dohodu soudcům doporučilo shromáždění předsedů soudů a podpořila ji také Soudcovská unie.

Platy řěší ještě ústavní soudci

Otázku soudcovských platů ještě řeší ústavní soudci. Stížnost podal předseda Okresního soudu pro Brno-venkov Petr Jirsa. Týká se ale jen části loňského průlomového verdiktu NS. Jde o zpětné doplacení peněz, o které soudci přišli kvůli dlouhodobě sníženému koeficientu pro určení mezd.

Případné rozhodnutí Ústavního soudu o Jirsově stížnosti se zřejmě dotkne jen soudců, kteří na dohodu nepřistoupí.

Lenka Jansová, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme