Vynálezy poháněné párou lákají do Národního technického muzea

Pozoruhodné parní stroje zaplaví prostory Národního technického muzea v Praze. U příležitosti 200. výročí představení prvního parovozu od českého vynálezce Josefa Božka tam začíná výstava Parní stroje v českých zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parní kočár vystavený v Národním technickém muzeu

Parní kočár vystavený v Národním technickém muzeu | Foto: Národní technické muzeum

Vynálezy poháněné párou pomohly nastartovat revoluci v dopravě a průmyslu. Vůbec první vůz poháněný párou představil mechanik českého stavovského učiliště technického už v roce 1815.

Repliku parního kočáru si mohou návštěvnici prohlédnout mezi exponáty v reálné velikosti. Maketa vznikla na počátku 80. let, tedy zhruba před 35 lety.

„Postavil ji nadšenec, bývalý strojvedoucí pan Svoboda z Liberce. Dnes ji provozuje Muzeum starých strojů v Žamberku,“ říká ředitel Národního technického muzea v Praze Jan Palas, který je jedním ze spoluautorů výstavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vynálezy na parní pohon představí unikátní výstava. Nejzajímavější kousky představil ředitel NTM v Praze Jan Palas

O víkendu 9. až 10. května se v muzeu koná názorná ukázka některých typů parních strojů. Příchozí se mohou těšit třeba na parní vůz Škoda Sentinel, který bude v pravidelných intervalech vyrážet do ulic Prahy. Na pozemku se bude pohybovat silniční parní válec a parní lokomobila bude pohánět řemenem stroj na štípání dřeva.

Od ohňových strojů k parním turbínám

Výstava mapuje celou historii technického fenoménu. Důležité etapy konstrukčního vývoje parostrojní techniky ilustruje na 150 exponátů. Návštěvníci se dostanou od prvních tzv. ohňových atmosférických strojů z počátků 18. století až k revolučním počinům Jamese Watta. Na závěr se seznámí s nejmodernějšími parními motory současnosti - parními turbínami.

Výstava parních strojů v Národním technickém muzeu | Foto: Národní technické muzeum

Většina exponátů pochází ze sbírek Národního technického muzea. Ty nejmohutnější stroje ale dorazily do výstavních síní technického muzea ze Žamberka. Stěhování exponátů nebylo vůbec snadné. Parní stroje totiž mají vysokou hmotnost. „Největší z exponátů - třeba lodní kotel - váží přibližně 3,5 tuny,“ vysvětluje Palas. Další perličkou je parní stroj z elektrárny, která osvětlovala Národní divadlo v Praze.

Nejen podívat, ale i svézt v parním kočáru se budou moci zájemci po letních prázdninách. Ve dnech 19. a 20. září, na které připadá 200. výročí představení vynálezu, se budou konat jízdy pro veřejnost.

Výstava se koná v Národním technickém muzeu v Praze od 8. května 2015 do 28. února 2016. Vznikla ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým.

Výstava parních strojů v Národním technickém muzeu | Foto: Národní technické muzeum

Jana Vondráčková, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme