ČNB: Růst české ekonomiky v příštím roce zrychlí. HDP poroste o 3,2 procenta

České ekonomice se bude v příštím roce dařit víc, než se čekalo. Předpovídá to Česká národní banka (ČNB). Podle ní poroste hrubý domácí produkt o 3,2 procenta. Odhad pro letošní rok se podle guvernéra ČNB Miroslava Singera nemění. HDP se zvýší podle očekávaní o 2,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

„Růst hrubého domácího produktu se v letošním roce začne opět zrychlovat, a to vlivem uvolněných domácích měnových podmínek, oživování zahraniční poptávky, nízkých cen ropy a zvyšování vládních investic,“ řekl Singer.

Příznivý hospodářský vývoj se podle něj projeví dalším zlepšováním situace na trhu práce. „Bude pokračovat zvyšování počtu zaměstnanců přepočteného na plné úvazky, míra nezaměstnanosti i počet osob bez práce budou dále klesat,“ doplnil guvernér ČNB.

Česká národní banka také oznámila, že nebude v nejbližší době hýbat s kurzem koruny. Měnu bude i nadále držet poblíž 27 korun za euro. Banka nezměnila ani výši úrokových sazeb. Singer řekl, že bankovní rada neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí příštího roku.

„Česká národní banka je nadále připravena posunout hladinu kurzového závazku, pokud by došlo k dlouhodobému posílení deflačních tlaků schopných mimo jiné způsobit propad domácí poptávky nebo k systematickému poklesu inflačních očekávání,“ dodal Singer.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme