Zátah u pražského squatu Cibulka byl podle policie v pořádku, někteří politici ho kritizují

Zátah v pražské usedlosti Cibulka proti squaterům byl podle policie v souladu se zákonem. Řekl to šéf pražské policie Luděk Procházka. Zákrok ale ještě prověří odbor vnitřní kontroly. Jeden ze squaterů dostal dvouměsíční podmínku, proti rozhodnutí ale podal odpor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

A nasedali do dodávek

A nasedali do dodávek | Foto: Láďa Bruštík

„Devětadvacetiletý muž byl ve zkráceném přípravném řízení potrestán Obvodním soudem pro Prahu 5 k dvouměsíčnímu trestu odnětí svobody s podmíněným odkladem na 12 měsíců,“ řekla mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Verdikt ale není pravomocný, protože muž proti němu podal odpor. Případ tak bude dál pokračovat. „Soud nařídil hlavní líčení na konec června,“ upřesnila Zenklová.

Nasazení 130 policistů a jejich postup kritizoval ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD i náměstek primátorky Matěj Stropnický z Trojkoalice, který by rád viděl policejní videozáznam z vyklízení objektu.

„Protože na místě nebyly žádné nezávislé pozorující osoby, což bývá obvyklé při takových zásazích, tak policii vyzývám, aby ve vlastním zájmu tento videozáznam zveřejnila,“ řekl Stropnický.

To ale šéf pražské policie Luděk Procházka zatím odmítá. „Nejdříve musíme ty věci vyhodnotit my a pak v budoucnu uvidíme, zdali nějaké materiály k tomu poskytneme. Ale samozřejmě je to součástí probíhajícího řízení, takže určitě teď dopředu nemůžeme nic poskytnout,“ dodal Procházka.

Na policejních služebnách skončilo nakonec 12 lidí. Policie v usedlosti Cibulka zasahovala proto, že majitel nemovitosti Oldřich Vaníček podal na obyvatele squatu trestní oznámení.

ČRo, David Černý, Edita Valentová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme