Britské parlamentní volby vyhráli podle prvních odhadů Cameronovi konzervativci

Parlamentní volby ve Velké Británii skončily. Odhady výsledků po uzavření volebních místností naznačují, že drtivě zvítězili vládní konzervativci premiéra Davida Camerona, i když nadpoloviční většinu se jim získat nepodařilo. Řada politiků i expertů ale čísla zpochybňuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební místnosti ve Velké Británii se uzavřely, začíná sčítání hlasů

Volební místnosti ve Velké Británii se uzavřely, začíná sčítání hlasů | Zdroj: Reuters

BBC přisuzuje konzervativcům impozantních 316 mandátů, oproti roku 2010 by si tak polepšili o devět poslanců. Očekávalo se přitom, že si spíše pohorší.

Pokud se odhad BBC potvrdí, jednalo by se o první případ od roku 1983, kdy vládní strana dokázala v dalších parlamentních volbách zvýšit počet svých zákonodárců.

Opoziční labouristé vedení Edem Milibandem pravděpodobně získali 239 mandátů, což vypadá na zdrcující porážku. Zcela nepochybně navíc ztratili svou někdejší nedobytnou baštu – skotské volební okrsky.

První odhady vychází z dotazů mezi voliči u volebních místností v rámci průzkumu provedeného televizemi BBC, Sky a ITV. Podle expertů jde jen o předběžné ukazatele konečných výsledků. V Británii se volí většinovým systémem, ve kterém mnoho hlasů přichází vniveč, takže výsledky se předpovídají hůře než v zemích s poměrným volebním systémem.

Tam triumfovala Skotská národní strana (SNP). Podle prvních odhadů získala 58 z 59 možných mandátů ve Skotsku, předsedkyně separatistické formace Nicola Sturgeonová přesto bere tato čísla s velkou rezervou.

Dále se odhaduje, že Liberální demokraté vicepremiéra Nicka Clegga budou mít jen deset poslanců, v roce 2010 jich přitom získali 57.

Protievropská Strana pro nezávislost Spojeného království (UKIP) nejspíš získá v Dolní sněmovně jen dva poslance, stejně jako Strana zelených.

„Pokud je tento exit poll správný, tak v tomto pořadu sním svůj klobouk,“ řekl v povolebním vysílání BBC někdejší předseda liberálních demokratů lord Ashdown, který se sám zabývá volebními průzkumy. Zpochybnil vzorek 22 tisíc voličů, z něhož BBC vycházela, a varoval před velkými regionálními rozdíly napříč Británií.

Britská Dolní sněmovna má 650 poslanců. Současná vládní koalice konzervativců a liberálů má tedy naději na těsnou většinu v parlamentu. Odhady volebních výsledků ale dávají Cameronovi vícero možností, jak sestavit vládu.

„Věřím, že odhady výsledků mohou být správné. A pokud tomu tak je, tak konzervativci tyhle volby jasně vyhráli a labouristé je jasně prohráli,“ uvedl jeden z předáků toryů Michael Gove.

Labouristé ale s přehledem získali poslanecká křesla v prvních sečtených okrscích v severovýchodní Anglii a zdají se být daleko od toho přiznat volební porážku.

Volební místnosti ve Velké Británii se uzavřely, začíná sčítání hlasů | Foto: Reuters

Jiří Hošek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme