Zdravotníci chtějí naočkovat statisíce nepálských dětí proti spalničkám

Pustošivé zemětřesení v Nepálu změnilo také životy milionů dětí. Některé nemohou chodit do školy, další jsou závislé na humanitární pomoci. Zhruba v polovině června navíc do země přijdou monzunové deště a vysoká teplota spolu s vlhkostí přeje nemocem. Zdravotníci se proto snaží co nejrychleji naočkovat děti proti spalničkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesení v Nepálu změnilo život milionům dětí

Zemětřesení v Nepálu změnilo život milionům dětí | Zdroj: Reuters

„Očkujeme děti v provizorních stanech, jako je tento. Naším cílem je ošetřit půl milionu dětí do pěti let. Spalničky jsou velmi nakažlivé. Zvlášť u dětí, které nejsou v moc dobrém zdravotním stavu, se nemoc může šířit velmi rychle,“ vysvětluje Kent Page z Dětského fondu Organizace spojených národů.

Ukazuje stan, který zdravotníkům slouží jako ordinace. V improvizované čekárně si bezstarostně hrají děti, které často přišly o střechu nad hlavou i o vlastní hračky.

Přehrát

00:00 / 00:00

1,7 milionu nepálských dětí závisí podle organizace UNICEF na dodávkách humanitární pomoci

Proti spalničkám očkuje děti v Káthmándú i místní zdravotník Yubaraj Chapagain. Upozorňuje, že se nepálská vláda snaží distribuovat do celé země vakcíny, které do Nepálu posílá Světová zdravotnická organizace a UNICEF.

Spalničky mohou v krajním případě zabíjet. Nemocí oslabené děti by se navíc mohly snadno stát obětí dalších infekcí. Stovky tisíc dětí očkování ochrání, problémů ale zůstává víc.

13letá dívka s úsměvem říká, že nemůže do školy, protože zemětřesení srovnalo budovu se zemí. Úřady v Káthmándú se snaží zajistit náhradní prostory pro výuku. Podle 30letého učitele matematiky Akula Chaulazaina to ale může trvat ještě měsíce:

„Jsme závislí na rozhodnutí vlády. Tady budeme muset postavit úplně novou školu pro 3000 dětí, z té původní nic nezbylo. Nevíme, jak dlouho to bude trvat.“

Podle organizace UNICEF bude minimálně ještě v příštích třech měsících záviset 1,7 milionu nepálských dětí na dodávkách humanitární pomoci.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme