Česko slaví Den vítězství. Před 70 lety skončila druhá světová válka v Evropě

8. květen 2015

Česká republika si připomíná Den vítězství. Konec druhé světové války slaví většina Evropy právě 8. května, kdy měly hodinu před půlnocí utichnout zbraně na celé frontě. Na řadě míst Československa se ale bojovalo ještě několik dní.

Sovětské tanky dorazily do Prahy až 9. května. Jel s nimi mimo jiné také rozhlasový vůz.

Například i Polná na Jihlavsku přivítala sovětské vojáky až den po oficiálním konci války, jak vypráví tamní pamětníci: „Sem přijeli 9., tak jako do Prahy.“

Poslední výstřely druhé světové války na československém území padly u Milína na Příbramsku, kde se jednotka SS vzdala až 12. května.

Na pražském Vítkově si dnes konec války v Evropě připomenou prezident, premiér, ministr obrany a náčelník armádního generálního štábu. Uctění památky obětí domácího protinacistického odboje se zase chystá v Praze na Klárově.

Čtěte také

Pardubice si už včera připomněly tragickou smrt nadporučíka Vladimíra Eliáše

Voják prvorepublikové armády, účastník Velké Pardubické, odbojář a válečný hrdina. Tím vším se zapsal do dějin Pardubic nadporučík Vladimír Eliáš. 8. května 1945 padl na třídě Míru při střetu s německými vojáky a patří tak k posledním obětem války. 70. výročí jeho tragické smrti si připomněli obyvatelé Pardubic u základní školy v Polabinách, která nese nejenom Eliášovo jméno, ale na budově i novou pamětní desku.

„Každou sobotu nás všech pět koupal a četl nám z knížek,“ vzpomíná na svého otce syn Bohuslav.

V době, kdy tatínek tragicky zahynul na třídě Míru, mu bylo osm let. Mladšímu Jaroslavovi pak čtyři roky. „Tu bolest si neumím představit, kterou měla maminka.“

Vladimír Eliáš patřil k důstojnickým elitám předmnichovské československé armády

Na sklonku války se společně s bývalými vojáky a odbojáři chopil iniciativy. 8.května chtěli převzít do správy všechny důležité objekty ve městě. To se mu ale stalo osudným.

„Se svoji skupinou důstojníků zamířili směrem po dnešní třídě Míru. Zhruba v prostoru na křižovatce na rohu, kde je dnes lékárna, dojel skupinku důstojníků německý obrněný vůz, který je předjel a úmyslně najel do čela skupiny. Porazil nadporučíka Eliáše k zemi a v tom okamžiku voják, který byl nahoře na korbě střílet,“ popisuje historik a učitel dějepisu Petr Středa.

Během války působil Eliáš jako úředník a aktivně se zapojil do domácího odboje. Přímo v budově pardubického magistrátu na Pernštýnském náměstí zřídil tajný sklad zbraní a střeliva.

autoři: Petra Hosenseidlová , wol
Spustit audio