Konec války si přehlídkou dobových letadel připomněly i USA

Vítězství Spojenců nad fašistickým Německem si připomněly i Spojené státy. Prezident Barack Obama ocenil úsilí veteránů i všech ostatních, kdo se podle něj zasloužili o „záchranu světa“. Přehlídku dobových letadel sledovaly ve Washingtonu desetitisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobové letouny prolétaly nad Washingtonem u příležitosti oslav výročí konce druhé světové války

Dobové letouny prolétaly nad Washingtonem u příležitosti oslav výročí konce druhé světové války | Zdroj: Reuters

Víc než padesát historických armádních letounů seřazených do patnácti různých formací kroužilo nad washingtonskými památníky a připomnělo klíčové bitvy šestiletého konfliktu, při kterém po celém světě zahynulo přes 40 miliónů lidí.

Prezident Obama v pravidelném týdenním projevu vyzdvihnul památku mužů a žen z generace, která podle něj zachránila svět, ukončila válku a položila základy míru.

Oběti těch, kdo položili život za lepší budoucnost, připomněla během slavnostní připomínkové akce bezpečnostní poradkyně Susan Riceová.

Dobovou leteckou přehlídku sledovaly desetitisíce lidí. Jeden bombardér musel kvůli technickým problémům nouzově přistát.

Veterán druhé světové války salutuje prolétajícím letounům | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme