V Polsku skončila kampaň před prezidentskými volbami

Poláci se připravují na zítřejší prezidentské volby. O půlnoci oficiálně skončila kampaň. Pod hrozbou vysokých pokut nesmějí kandidáti organizovat žádné akce a vystoupení. Prezidentské volby jsou přímé a dvoukolové podobně jako v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Bronislaw Komorowski během kampaně

Polský prezident Bronislaw Komorowski během kampaně | Zdroj: Reuters

Aktivista a bývalý rocker Pawel Kukiz se stal hitem posledních dnů prezidentské kampaně. Jako nezávislý kandidát bez podpory velkých stran poskočil nečekaně na třetí místo.

Favoritem voleb nicméně zůstává nynější prezident Bronislaw Komorowski ze středopravé Občanské platformy. Voliče zřejmě přitahuje tím, že se nedopustil žádných velkých trapasů, působí velmi klidně a zdůrazňuje nutnost hledání shody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru před prezidentskými volbami sleduje v Polsku varšavský zpravodaj ČRo Vít Pohanka

„Nedosáhneme národní bezpečnosti bez národního porozumění. Musíme posílit vědomí, že nezávislost Polska je věcí všech Poláků, nejenom těch vládnoucích. Na naší vnitřní síle závisí naše pozice ve světě. Na naší vnitřní síle závisí budoucnost a blahobyt našich dětí,“ řekl Komorowski.

Jeho náskok ale v posledních týdnech hodně snižoval hlavní opoziční kandidát strany Právo a spravedlnost Andrzej Duda, který mimo jiné zdůrazňuje bezpečnost. A tu vidí v Severoatlantické alianci.

„Dnes bychom měli dělat všechno pro to, aby se tady, na území naší země, nacházela takzvaná tvrdá infrastruktura NATO. Aby na území naší země sídlily jednotky Aliance. Já myslím, že by bylo nejlepší, kdyby to byly polsko-americké základny,“ prohlásil Duda.

Požadavek americké vojenské přítomnosti opakovali i ostatní hlavní kandidáti. Celkem se o úřad uchází 11 lidí. Nečeká se ovšem, že by některý kandidát dostal víc než 50 procent hlasů a zvítězil tedy hned v zítřejším prvním kole volby.

Kandidát na polského prezidenta Andrzej Duda během kampaně | Foto: Reuters

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme