Noční vlci uctili v Berlíně padlé sovětské vojáky, k incidentům nedošlo

Památku padlých sovětských vojáků a vítězství nad nacistickým Německem si dnes v Berlíně připomněly stovky lidí. A to hned u dvou památníků. V někdejší východoberlínské části Treptow a také na západě v Tiergarten u Braniborské brány. Průjezdu ruských motorkářů policie nebránila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční vlci položili v Berlíně květiny u památníku padlých vojáků

Noční vlci položili v Berlíně květiny u památníku padlých vojáků | Zdroj: Reuters

U památníku, na jehož vrcholku stojí v nadživotní velikosti sovětský voják s puškou přes rameno a který zdobí také dvě houfnice a tanky T-34, jsou položené věnce od německé vlády a řady dalších evropských zemí. Také od Ukrajiny.

Mezi lidmi vlají sovětské a ruské vlajky. Někteří muži a ženy se převlékli za sovětské vojáky, tankisty nebo výsadkáře.

Květiny k památníku padlých sovětských vojáků položili také ruští motorkáři. Z původně zamýšlených desítek členů ale do cíle dorazila jen hrstka, a to někteří ani ne na motorkách. Vše se obešlo bez incidentů.

Motorkáři vyrazili z Moskvy 25. dubna, jízdou napříč Evropou chtěli takzvaní Noční vlci uctít památku obětí 2. světové války. Plán motorkářů, které podporuje ruský prezident Vladimir Putin, byl v mnoha západních zemích přijat s podezřením na provokaci s ohledem na konflikt na Ukrajině.

Polsko Nočním vlkům například vjezd do země s poukazem na nedostatek potřebných informací zakázalo, což vyvolalo protest Moskvy. Část ze skupiny se ale do Polska dostala. Několik ruských motorkářů přes své hranice nepustila ani Litva. Výprava tím značně prořídla. V Česku a v Německu si ruské motorkáře a jejich doprovod zkontrolovali policisté.

Lidé si v Berlíně připomněli oběti 2. světové války | Foto: Reuters

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme