Zpěvák kapely U2 a bojovník proti chudobě Bono Vox slaví 55. narozeniny

Bono Vox dnes slaví 55. narozeniny. Zpěvák jedné z nejznámějších a nejúspěšnějších kapel U2 s hudbou začal jako malý kluk. Během své kariéry se stal uznávaným muzikantem a také respektovaným bojovníkem proti chudobě. Popularita je totiž podle něj cenná měna, se kterou je třeba naložit co nejlépe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frontman kapely U2 Bono Vox

Frontman kapely U2 Bono Vox | Zdroj: Reuters

Slávu, kterou zpěvák získal spolu s kapelou U2, využíval k pomoci charitativním projektům. Úděl chudých připomínal v Bílém domě, Kremlu i ve Vatikánu.

Při setkáních s vrcholnými politiky světových velmocí apeluje na oddlužení nejchudších zemí nebo upozorňuje na nevyléčitelné nemoci, jako je AIDS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bono Vox slaví 55. narozeniny. Jeho osobnost i charitativní činnost přiblížila Lubica Bergmanová

Do svých projektů zapojil Bono Vox přes texty písní a účast na mnoha dobročinných akcích i samotnou kapelu U2. Vystupovali třeba na charitativních koncertech Live Aid. Právě díky jeho prvnímu z roku 1985 se charitě začal věnovat naplno.

V rámci dobročinné akce také s dalšími kolegy zpěváky vystoupil na ulici v předvánočním Dublinu.

V jedné z mnoha kampaní humanitární organice ONE zase frontman U2 upozorňoval na chudobu a hladomor v afrických zemích.

„Buďte v klidu, nebudu vás žádat o peníze. Dovolte mi, abych vám řekl o tom, co mně převrátilo život vzhůru nohama. Před 20 lety obletěly svět obrázky z Etiopie. Občas si přeju, abych je v televizi nikdy neviděl,“ řekl.

„Ve světě na extrémní a stupidní chudobu ale stále denně umírá 30 tisíc lidí. Každé tři vteřiny někdo - něčí matka, něčí dcera, někdo další.“

Bono Vox říká, že popularita je cenná měna, se kterou je třeba naložit co nejlépe. Toto krédo převádí i do praxe. Podporuje desítky charitativních projektů a nadací.

Za své aktivity byl třikrát nominován na Nobelovu cenu míru a britská královna Alžběta II. ho za zásluhy v hudbě a charitativní činnosti povýšila do rytířského stavu.

Bono Vox | Foto: Český rozhlas

Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme