Praha hostila Bitvu národů. Na kolbišti se utkaly týmy z celého světa

Na pražském Petříně skončila Bitva národů. Mistrovství světa ve středověkém plně kontaktním boji letos ovládly týmy z Ruska a Ukrajiny. Bojovníci a bojovnice poměřovali síly buď v soubojích, nebo ve skupinových bitvách. Jde o sportovní disciplínu, která se snaží napodobovat rytířské turnaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v plně kontaktním středověkém boji na pražském Petříně vyvrcholilo souboji muže proti muži

Mistrovství světa v plně kontaktním středověkém boji na pražském Petříně vyvrcholilo souboji muže proti muži | Zdroj: ČTK

Mezinárodního klání se zúčastnili například Rusové, Ukrajinci, Maďaři, Američané nebo Izraelci.

Pravidla boje jsou částečně historická, ale upravená tak, aby úrazů bylo co nejméně. Bojovníci jsou ve zbrojích, mají meče a štíty.

Historický středověký boj vzdáleně připomíná box. Bojovníci vycházejí z protilehlých rohů arény a souboji přihlížejí rozhodčí, kterým se říká maršálové. Ti sledují dodržování pravidel a dávají pozor, aby se nikdo nezranil. Když má jeden z útočníků výrazně navrch, ozve se stop a boj se musí přerušit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha hostila Bitvu národů, tedy mistrovství světa ve středověkém plně kontaktním boji

Před začátkem zápasu maršálové kontrolují také výzbroj. Ta musí odpovídat dobovým reáliím a nesmí obsahovat příliš moderních prvků.

Nejčastějším zraněním je odřený nebo zlomený nos. Žádný z bojovníků zatím neskončil v nemocnici.

Se středověkým plně kontaktním bojem přišli nadšenci z Charkova v roce 2009. Chtěli bojovat s opravdovými zbraněmi, zároveň ale chtěli, aby to bylo bezpečné. Vymysleli tedy pravidla a uspořádali první ročník. Od té doby se každý rok koná Bitva národů.

Fanoušky už si tento sport získal po celém světě. Na úrovni reprezentace se mu Češi věnují zhruba tři roky. Většina bojovníků jsou amatéři.

Bitva národů na pražském Petříně vrcholí | Foto: Martin Karlík

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme