Budova prostějovského Klokánku může zůstat zavřená kvůli finančním problémům

10. květen 2015

Prostějovskému klokánku hrozí, že neotevře. Fond ohrožených dětí se totiž dostal do finančních problémů a v současné době nemá na zaplacení personálu. A to přesto, že opravu budovy investor dokončí v červnu. Nejistý je i osud prostějovské pobočky fondu.

„Já si myslím, že by to byla škody, když už se do toho daly ty peníze, tak ať je to využité,“ myslí si paní Marie z Prostějova. Jenže právě osud budovy na Západní ulici, kterou fond ohrožených dětí získal pro Klokánek zadarmo od města, je nejistý. Investor ji sice dál spravuje, pokud fond ale nenajde peníze pro personál, může zůstat zavřená.

„Všecko běží podle původního plánu, stavba by měla být dokončena a další vývoj, to znamená otevření, vybavení, přijetí potřebných zaměstnanců záleží na celkové situaci Fondu ohrožených dětí,“ říká Regina Šverdíková, vedoucí prostějovské pobočky fondu. Ten má teď finanční problémy.

Podle předsedkyně fondu Marie Vodičkové je to kvůli novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí, v kase organizaci chybí desítky milionů korun. „Hlavní problém je ten, že ta novela stanovila maximální počet dětí 28, do kterých se započítávají i ty děti, které prakticky v Klokánkách prakticky nejsou. Tu budovu nám darovalo město Prostějov, krajský úřad ještě k tomu část pozemku a bylo to v listopadu 2012, tedy ještě před tou novelou,“ říká Vodičková.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí ale fond na žádné peníze nárok nemá. S financemi prý neumí hospodařit

„Fond ohrožených dětí žádal opakovaně o mimořádné dotace nad rámec toho, na co má nárok ze zákona od státu podobně, jako ostatní krizová zařízení pro děti. Podle mého názoru to jasně ukazuje na dlouhodobé finanční problémy Fondu ohrožených dětí,“ uvádí mluvčí ministerstva Petr Habáň. Situace V Prostějově ale podle Vodičkové nakonec může skončit také tak, že fond opravenou budovu bude muset městu vrátit. Navíc je v ohrožení i místní pobočka.

„Já doufám, že to tak nedopadne. Teď je ta situace tak nejasná, takže nemůžu říct, co se bude dít. Já doufám, že i kdyby to byla jen přechodná situace, tak se tam přestěhuje třeba někdo z pobočky a až bychom ty finanční prostředky získali, tak by se přijal personál,“ uvádí Vodičková.

autor: tas
Spustit audio