Kavárna Potmě vyráží na další turné, výtěžek poputuje na pomoc nevidomým

Pojízdná kavárna Potmě zahájila další sezonu. První zastávkou, kde si lidé mohou dát kávu v naprosté tmě a vyzkoušet si, jaké to je obejít se bez zraku, je pražské náměstí Míru. Návštěvou podpoří sbírku Světluška, která pomáhá nevidomým.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kavárna POTMĚ, náměstí Míru

Kavárna POTMĚ, náměstí Míru | Foto: Filip Jandourek

Kavárnu odpoledne přišli otevřít herci Lenka Vlasáková a Jan Dolanský. Možnost dát si kávu v naprosté tmě láká každoročně spoustu lidí.

„Každý, kdo v kavárně byl, říká, že nic takového nezažil, že v té naprosté tmě se ostatní smysly strašně zbystří, když člověk ztratí 80 procent informací, které získává zrakem. Najednou jsou chutě výraznější, zvuky jsou hlasitější, hmatové vjemy jsou zcela jiné a zajímavější,“ popisuje ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.

Pojízdná kavárna je zajímavá i z technického hlediska. Jde o unikátní dvacetimetrovou autobusovou konstrukci. V malých boxech si může dát kávu až 18 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otevření kavárny sledovala Eva Rajlichová, která s nevidomým horolezcem Janem Říhou absolvovala i několik sportovních akcí

Během slavnostního otevření stála vedle i horolezecká stěna. Zájemci si na ní mohou vyzkoušet lezení s nevidomým Honzou Říhou, který se na podzim chystá zdolat himálajskou osmitisícovku Cho Oju.

„Zaprvé chci sám sobě dokázat, že člověk může dělat věci, vylézt někam, a samozřejmě i motivovat další hendikepované, aby neseděli doma. Když budou mít kolem sebe lidi, kteří je budou brát s tím hendikepem, vezmou je někam, tak prostě že se dají dělat různé věci,“ říká nevidomý Honza Říha.

„Snažím se běhat i doma trochu cvičit. Čekají mě i tři výlety do Alp,“ popsal svou přípravu na zdolání Cho Oji.

V kavárně se i letos odehrává vše v naprosté tmě. Obsluhují nevidomí číšnici. Mezi nimi i zkušená Kateřina Hegrová.

„V autobuse je jedna jediná ulička, v níž chodí oba číšnici a jeden průvodce oproti pevné kavárně, kde jsou dva průvodci, kteří číšníkům nepřekážejí, protože mají vlastní uličky,“ vypráví Kateřina. Pojízdná kavárna je tak podle ní kontaktnější.

Na pražském náměstí Míru si mohou lidé dát kávu potmě a podpořit tak sbírku Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška do 13. května. V Praze se objeví ještě jednou, a to Dni otevřených dveří Českého rozhlasu 23. května. Pojede také do Zlína, Jihlavy a Brna.

Za vstupné 140 korun dostanou návštěvníci nejen hrneček a nápoj, ale i svinovací pásmo, které svou délkou v centimetrech symbolizuje výši hory Cho Oja.

Kavárna Potmě - trasa autobusu v roce 2015 (plán k 11. 5. 2015) | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme