Řecko nejspíš ani dnes nedostane další část záchranné půjčky

Řecko skoro určitě opět nedostane další část z už dřív slíbených záchranných půjček. Ministři financí států eurozóny podle očekávání na dnešní schůzce v Bruselu peníze pro Řecko neuvolní. Nová řecká vláda totiž podle nich stále nepředložila dostatečně podrobné návrhy reforem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Janis Varufakis při jednání v Bruselu

Řecký ministr financí Janis Varufakis při jednání v Bruselu | Zdroj: Reuters

„My potřebujeme konkrétní fiskální mix na nejbližší měsíce a roky, abychom se mohli bavit o dalších penězích,“ řekl slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Dosavadní pokrok v jednáních je podle něj i jeho kolegů nedostatečný. Řecký ministr financí Janis Varufakis přesto zůstává optimistou. Podle něho je dohoda možná během příštích dní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů financí eurozóny o záchranném programu pro Řecko sleduje Viktor Daněk

Průlom v jednáních s Řeckem v nejbližších dnech naopak nečeká Německo.

„Jednání jsou od minulého týdne konstruktivnější, za Řecko jsou u nich jak politici, tak experti. Bohužel se dosud promarnilo hodně času," řekl novinářům v Berlíně německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

„Uděláme všechno pro to, abychom zabránili odchodu Řecka z eurozóny, ale pouze v rámci svých možností a toho, na čem jsme se s Řeckem dohodli. Jiný mandát nemáme," dodal šéf německé státní kasy.

Atény poslaly splátku MMF

Nová řecká vláda sice předložila některé reformy, řadě požadavků eurozóny a Mezinárdního měnového fondu se ale brání.

Řekové peníze nutně potřebují, jinak během jara a léta podle všeho nebudou mít na splátky půjček pro Mezinárodní měnový fond a Evropskou centrální banku.

Dnes ale Řecko poslalo Mezinárodnímu měnovému fondu dlužných 750 milionů EUR, tedy přes 20 miliard korun, které budou splatné zítra. Řecká vláda tvrdí, že se splácením nemá nejmenší problém.

Nicméně kvůli posledním platbám si vláda dokonce musela půjčit z rezerv státních institucí. V problémech jsou také řecké banky kvůli nedostatku hotovosti.

Pavel Polák, Ondřej Houska, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme